Biden se je v Phoenixu poklonil prijatelju McCainu

0

Bivši ameriški podpredsednik, demokrat Joe Biden se je v čustvenem nagovoru v četrtek poklonil spominu pokojnega republikanskega senatorja Johna McCaina, ki ga je označil za velikana, ki je bil sposoben za dialog onkraj političnih razlik.

“Ime mi je Joe Biden. Sem demokrat. In imam rad Johna McCaina”, je dejal pred njegovo krsto, ovito v ameriško zastavo, na zadnji spominski slovesnosti v Phoenixu, prestolnici zvezne države Arizona, ki jo je McCain predstavljal v senatu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Glede McCaina, ki je umrl v soboto v 81. letu starosti za posledicami možganskega tumorja, nekdanjega republikanskega kandidata za predsednika ZDA in veterana vietnamske vojne, je njegov kolega v senatu Biden dejal, da je “velikan med nami”.

“Johna sem vedno imel za brata. Imela sva veliko družinskih prepirov,” a sva s tesnimi odnosi vedno uspela premostiti politične razlike, je dejal Biden, ki si je med govorom v baptistični cerkvi v Phoenixu večkrat obrisal solze.

Slovesnosti v cerkvi so se med drugim udeležili bivši ameriški predsednik Barack Obama in okoli 20 senatorjev obeh strank.

Njegovih sedem otrok in soproga so nato spremljali krsto do vojaškega letala, s katerim jo prepeljali v Washington.

V sredo so se žalne slovesnosti na dan, ko bi McCain praznoval 82. rojstni dan, v Kapitolu v Phoenixu udeležili tudi njegova soproga Cindy in otroci. V Kapitolu, kjer je bila krsta z njegovimi posmrtnimi ostanki, se mu je nato poklonilo več kot 15.000 ljudi.

Od dolgoletnega senatorja se bo danes mogoče posloviti v Washingtonu, kjer so njegovo krsto postavili v rotundi v Kapitolu. Dan zatem bo v nacionalni katedrali v Washingtonu zasebna žalna maša za McCaina, ki naj bi se je udeležili številni ugledni politiki iz ZDA in sveta. Po poročanju ameriških medijev bosta na maši imela govora nekdanja ameriška predsednika Obama in George Bush mlajši.

McCaina bodo pokopali v nedeljo v družinskem krogu na pokopališču mornariške akademije v Annapolisu v zvezni državi Maryland, kjer se je izšolal za mornariškega častnika.

Sedanji predsednik Donald Trump se žalnih slovesnosti in pogreba ne bo udeležil. Takšna je bila tudi želja pokojnika, sicer enega redkih ostrih Trumpovih kritikov v vrstah republikancev.

Ameriški mediji danes poročajo, da na zahtevo družine na pogreb ne bo niti Sarah Palin, bivše guvernerke Aljaske, ki je bila kandidatka McCaina za podpredsednico, ko se je leta 2008 potegoval za predsednika ZDA. McCain naj bi odločitev kasneje obžaloval. Palinova se na informacije ni želela odzvati. Dejala je, da iz spoštovanja do družine McCain nima kaj dodati, poroča britanski BBC. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen