Zborovanje rasistov v Washingtonu zasenčilo morje protestnikov

0

Zborovanje ameriških belih rasistov pred Belo hišo v Washingtonu ob obletnici podobnega dogodka, ki se je lani v Charlottesvillu v Virginiji končal tragično, je v nedeljo minilo zasenčilo morje protestnikov. Neonacistov se je v parku Lafayette zbralo le nekaj več kot 20, protestnikov pa je bilo več tisoč.

Neonaciste, ki so na zborovanju z naslovom “Unite the Right 2” (Združimo desnico 2), opravili nekaj govorov, so preglasila skandiranja protestnikov, policija pa je skupino zaščitila pred morebitnim nasiljem. Do večera so aretirali le enega človeka.

Na podobnem zborovanju belih rasistov v Charlottesvillu, ki je lani potekalo pod pretvezi zaščite spomenikov nekdanje konfederacije, je umrla protestnica, ki jo je povozil eden od udeležencev zborovanja Unite the Right. Temu sedaj sodijo zaradi umora. Zaradi tega desničarji letos niso dobili dovoljenja za zborovanje v Charlottesvillu in so se odpravili v Washington, v park pred Belo hišo.

Protestniki so hoteli svetu poslati sporočilo, da je skrajnežev veliko manj in to jim je glede na razplet dogodkov tudi uspelo. Predsednik ZDA Donald Trump, ki je lani izenačil obe strani, je letos pred obletnico v tvitu obsodil vse oblike rasizma.

Zaradi obletnice nasilja v Charlottesvillu je bilo napeto tudi drugod po drugih mestih ZDA, kjer je okrepljena prisotnost policijskih sil poskrbela, da nasilja tokrat večinoma ni bilo. Policija je ščitila središče Charlottesvilla in ker neonacistov ni bilo, so protestniki jezo usmerili v policijo in vzklikali, da so policisti in pripadniki Ku Klux Klana eno in isto. Do večera je policija aretirala štiri osebe.

Protestniki so se v Charlottesvillu zbirali okrog zasilnega spomenika 32-letni Hether Heyer, ki je umrla, ko je 21-letni neonacist iz Ohia James Fields mlajši zapeljal v množico protestnikov in jih več hudo poškodoval. Fieldsu mlajšemu sodijo na državnem sodišču v Virginiji zaradi umora, na zveznem pa ga preganjajo zaradi zločina iz sovražnosti, za vsak primer, če se na državnem sodišču zadeva ne konča z obsodbo. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen