Trump ob obletnici nasilja v Charlottesvillu obsodil vse oblike rasizma

0

Ameriški predsednik Donald Trump je dan pred prvo obletnico nasilja na zborovanju neonacistov v Charlottesvillu danes obsodil vse oblike rasizma.

“Izgredi v Charlottesvillu pred letom dni so imeli za posledico nesmiselno smrt in delitve,” je na družbenem omrežju Twitter danes zapisal Trump. “Združiti se moramo kot narod. Obsojam vse oblike rasizma in nasilja. Mir vsem Američanom,” je še tvitnil Trump.

Shod skrajnih desničarjev v Virginiji 12. avgusta lani se je sprevrgel v nasilje, med protirasistične protestnike pa je zapeljal voznik in ubil žensko, še 19 ljudi pa ranil. Trump tedaj ni izrecno obsodil nasilja neonacistov in rasistov, zato se je nanj usul plaz kritik.

Bele rasistične in nacistične organizacije ob obletnici nasilja v Charlottesvillu v nedeljo pripravljajo demonstracije pred Belo hišo. Policija v Washingtonu je prepričana, da tokrat ne bo težav in da bodo uspeli ločiti maloštevilne naciste od veliko večje množice nasprotnikov, ki prav tako napovedujejo protest v parku Lafayette pred Belo hišo. Organizatorji nacističnih protestov napovedujejo okoli 400 udeležencev, vendar jih bo po pričakovanjih precej manj, saj nekatere desničarske organizacije svojim članom odsvetujejo udeležbo. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen