Zadeva Turnšek tudi mednarodno odmeva: evropski poslanci iz vrst ELS odločno proti širjenju nestrpnosti in sovraštva do novinarjev!

7

Evropski poslanci iz vrst ELS z zaskrbljenostjo spremljamo razprave, ki so se razvile v Sloveniji po zadnji oddaji Intervju, kjer je voditelj oddaje Jože Možina gostil predsednika vladne komisije za prikrita grobišča dr. Jožeta Dežmana.

Nedopustno in nesprejemljivo je, da skuša predsednik ZZB NOB Tit Turnšek cenzurirati program javne RTV. RTV Slovenija je namreč po zakonu dolžna zagotavljati verodostojne in kakovostne informacije o vseh pomembnih političnih, zgodovinskih, socialnih ter ekonomskih dogodkih. Prav tako mora širiti razumevanje slovenske zgodovine, spodbujati kulturo javnega dialoga ter omogočati širok prostor za javne razprave o problemih v družbi. Ravnanje, kot ga je od vodstva RTV v zvezi z omenjeno oddajo zahteval Tit Turnšek, bi pomenilo ravnati v nasprotju z zakonom o RTV, predvsem pa bi eklatantno kršilo medijsko svobodo.

Naj dodamo, da obtožbe in ideološko motivirana gonja Tita Turnška ter napadi in politični pritiski proti novinarju Jožetu Možini pomenijo resno opozorilo, saj se na ta način ustvarja načrtno sovraštvo do novinarjev ter se jih skuša osebno diskreditirati zato, da bi se namesto družbeno-kritičnih, svobodnih in neodvisnih novinarjev ponovno vzpostavila sfera novinarjev kot družbenopolitičnih delavcev v službi avtokratičnega režima. Evropski poslanci menimo, da se je treba takšnemu diskurzu odločno upreti.

Ob tem evropski poslanci iz vrst ELS izrekamo vso podporo in priznanje vsem novinarjem, zgodovinarjem, publicistom, nevladnim organizacijam in mnogim drugim, ki s svojim delom širijo polje spoznavanja in razumevanja slovenske polpretekle zgodovine, prežete z grozotami nacionalsocializma, fašizma in komunizma in ne pristajajo na to, da je edina resnica tista, ki jo širijo pripadniki ZZB NOB in nasledniki komunizma. Menimo tudi, da razprave in pogovori kot je bil intervju z dr. Jožetom Dežmanom, zgolj večajo polje demokratičnosti in utemeljujejo svobodo govora kot ustavno zagotovljeno človekovo pravico. Spodaj podpisani poslanci bomo v primeru kršenja medijske svobode ukrepali na najvišjih instancah inštitucij Evropske unije.

Dr. Milan Zver

Alojz Peterle

Romana Tomc

Franc Bogovič

Patricija Šulin

Št. komentarjev: 7
 1. bruh pravi

  takim zločinskim morilskim zverinsko nestrpnim jugobalkanskim ideološko opranoglavim komunističnim sistemsko mafijskim smrdečim rdečim pra scem ne bi smeli NIKOLi dovoliti vstop v EU…. ampak, da je prišlo v EU 50% “politično nekontaminiranih in neodeločenih” in še drugih 20% drugače mislečih slovencev ter 20% kao “demokratičnih levičarjev “, je pač bilo dovoljeno tudi 10% podivjanim jugobalkanskim komunajzarjem in zločincem kot je ta stari divje nestrpni in sovražni komunist……..ki ni vreden, da

 2. bruh pravi

  in upam, da je vsem normalnim jasno kakšni divje nestrpni in ogabno smrdeči komunistićni gn oj so kao naši borci za enoumje, partijo in diktaturo…..vsaj to upam, da je jasno vsem……ajd..

 3. bruh pravi

  bi pa bilo lepo , da bi končno en zločinski in divje nestrpni kućanov komunist prišel pred roko pravice in pred neodvisne sodnike…..tudi v slovenistanu….ajd…č

 4. linke pravi

  ta debilni fosil ki vodi teroristično organizacijo za vrednote povojnih pobojev Slovencev ima samo četrtino možganov primata iz Bornea po imenu orangutan. Pa še to se mi zdi preveč.

 5. Fonzek pravi

  Žalostno in vsega obsojanja vredno je dejstvo, da komunajzarski mastodonti skušajo še 73 let po končani WW2 opravičevati svoje zločine nad slovenskim narodom s floskulo o “narodnoosvobodilnem boju”, ko pa ta boj ni bil nič kaj drugega kot pa državljanska vojna, katere cilj je bil pobiti vse moteče elemente, se pravi vse, ki svojega bogastva, pridobljenega z dolgoletnim delom, niso hoteli prepustiti komunajzarjem. Prav hitro se bliža čas, ko bomo te in takšne primere postavili na pravo mesto v zgodovini in na njeno smetišče !!!

 6. haapy yack pravi

  hoj
  Slab kaže. Slovenija ima problem s smetišči.
  boditevcvetju

 7. BOJAN ILICH pravi

  Polna usta patriotizma, pa samo ena slovenska zastava!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen