Z ladje Diciotti izkrcali vse migrante, Salvini v tožilski preiskavi

0

V Catanii so ponoči izkrcali še preostale migrante z ladje Diciotti, ki je v začetku tedna vplula v pristanišče, a notranji minister Matteo Salvini ni dovolil izkrcanja potnikov. Državni tožilec v Agrigentu je medtem proti Salviniju sprožil uradno preiskavo zaradi ugrabitve oseb, zlorabe uradnega položaja in nezakonitih aretacij.

Italijanska obalna straža je okoli 200 eritrejskih beguncev z ladjo Diciotti z morja rešila 15. avgusta, potem ko je več dni na odprtem morju čakala na dovoljenje za vplutje. V ponedeljek je nato vplula v pristanišče v Catanii, a Salvini ni dovolil izkrcanja potnikov.

Sredi tedna so na zahtevo sodišča izkrcali mladoletne, v soboto pa še bolnike. Glede ostalih je vlada vztrajala, da jih ne bo spustila z ladje, dokler ne dobi zagotovila, da si jih bodo razdelile druge države, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

Državni tožilec v Agrigentu je zato sredi tedna sprožil preiskavo zaradi suma kaznivega dejanja zadrževanja oziroma ugrabitve oseb, vendar tedaj še proti neznanim storilcem. V soboto pa je sprožil uradno preiskavo proti Salviniju, v kateri bodo v prihodnjih dneh zbirali dodatne dokaze.

Po sprožitvi uradne preiskave so izkrcali preostalih 137 migrantov. Okoli 40 naj bi jih sprejeli Albanija in Irska, za ostale pa naj bi poskrbele krščanske dobrodelne organizacije v Italiji.

Premier Giuseppe Conte je v soboto zvečer v izjavi poudaril, da bo Italija vztrajala pri svojih načelih. “Ta vlada zagovarja strogo in koherentno migracijsko politiko, pri čemer je pripravljena pomagati ljudem, ki so v življenjski nevarnosti ali kritičnem stanju, vendar ne sama,” je dejal.

V znak protesta proti politiki vlade do migrantov je danes odstopil prvi mož italijanske agencije za zdravila AIFA Stefano Vella. “Kot zdravnik ne morem voditi javne zdravstvene ustanove v času, ko so ljudje na našem ozemlju obravnavani na tak način,” je zapisal v odstopni izjavi. Ob tem je poudaril, da bi morali vsi, ki nasprotujejo politiki notranjega ministra Salvinija, narediti isti kot on.

Vella je še dejal, da je bil njegov odstop neizogiben, ker svojega nestrinjanja ni mogel izraziti “s tvitom”, poroča nemška tiskovna agencija dpa. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen