V Rovtah spominska maša za domobrance in ostale žrtve totalitarnih režimov

0

Območni odbor Nove slovenske zaveze Rovte danes popoldne v Rovtah pripravlja “spominsko mašo za domobrance in ostale žrtve totalitarnih režimov”, ki ji bo sledila spominska slovesnost ob 75. obletnici ustanovitve domobranstva in evropskem dnevu spomina na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov. Slavnostni govornik bo zgodovinar Stane Granda.

Spominska maša bo potekala v cerkvi svetega Mihaela v Rovtah, ob somaševanju duhovnikov pa jo bo daroval Franci Seničar.

Podobne dogodke v Rovtah pripravljajo vsako leto ob evropskem dnevu spomina na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov, ki smo ga obeležili v četrtek. Leta 2013 je na njem spregovoril predsednik SDS Janez Janša in kot dve veliki zli 20. stoletja označil komunizem in nacionalsocializem. Dve leti pozneje je na dogodku spregovoril predsednik republike Borut Pahor. Pozval je, naj nobena ideologija ne bo skušnjava, da bi se obrnili stran od demokracije, in naj se nikoli več ne zgodi, da bi brat dvignil roko nad brata.

Kot je za STA pred časom povedala predsednica območnega odbora Nove slovenske zaveze Rovte Judita Treven, so bile Rovte po drugi svetovni vojni eden izmed krajev, ki ga je povojno maščevanje komunističnih oblasti najbolj prizadelo, saj je bilo pobitih okoli 95 odstotkov vseh tamkajšnjih moških, starih med 18 in 50 let.

Julija 1942 so bile namreč v Šentjoštu kot odgovor na nasilje komunistov organizirane prve vaške straže, avgusta istega leta pa nato še v Rovtah. Iz vaških straž se je nato razvilo domobranstvo, je pojasnila.

23. avgusta 1993 so v Rovtah blagoslovili spominsko kapelico in opravili simbolni pogreb po vojni pobitih krajanov. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen