Thaci na Kosovu nima podpore za spreminjanje meja

0

Kosovski predsednik Hashim Thaci doma nima podpore za spreminjanje kosovskih meja. Temu nasprotujeta tako vladajoča koalicija kot opozicija, ki je zahtevala izredno sejo parlamenta na to temo.

Spreminjanju meja nasprotujeta vladajoče Zavezništvo za prihodnost Kosova premierja Ramusha Haradinaja in tudi druga vladna stranka Nisma, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

“Stališče moje vlade je, da se stremi k pravno zavezujočemu sporazumu o medsebojnem priznanju Kosova in Srbije. Meje in ozemlje niso teme za pogovore,” je v torek povedal Haradinaj.

Opozicija pa je zahtevala sklic izredne seje kosovskega parlamenta. Na njej bo vložila resolucijo, v kateri bo pisalo, da nihče nima mandata za pogovore o ozemlju Kosova. Podporo resoluciji sta napovedali tudi obe vladni stranki, ki nasprotujeta spreminjanju meja. Seja bi lahko potekala 4. septembra.

Po mnenju pravnih strokovnjakov sicer predsednik brez soglasja skupščine ne more voditi pogajanj o pravno zavezujočem dogovoru, saj to ne bi bilo v skladu s ustavo.

Thaci se bo na naslednjih pogovorih s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem v Bruslju sestal 7. septembra. Ali bosta govorila tudi o morebitnem spreminjanju meja, ni znano. Oba sta sicer konec tedna nakazala možnost nove razmejitve med Srbijo in Kosovom. Mediji pišejo tudi o možnosti izmenjave ozemlja. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen