SDS za podpredsednika DZ predlaga Jožeta Tanka, v DZ v četrtek predvidoma tudi o predsedniku DZ

4

Poslanke in poslanci se bodo v četrtek pol ure po koncu izrednega zasedanja, ki so ga začeli v petek, sestali še na eni izredni seji, je danes sklenil kolegij predsednika DZ. Predvideno je, da bodo na tej seji volili novega predsednika DZ, pa tudi podpredsednika DZ iz vrst največje opozicijske stranke. SDS na to mesto predlaga Jožeta Tanka.

DZ bo sicer v četrtek na nadaljevanju petkove izredne seje najprej obravnaval odlok, s katerim bi zvišali letošnje odhodke Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije za 35 milijonov evrov. Nato bodo sledile volitve podpredsednikov DZ iz vrst koalicije.

Prejšnji teden sta bila vložena predloga, da se na podpredsedniški mesti izvoli poslanki Tino Heferle (LMŠ) in Moniko Gregorčič (SMC), a so v skladu z dogovorom znotraj bodoče koalicije v SMC napovedali umik kandidature Gregorčičeve. Podpredsedniško mesto bo namreč pripadlo DeSUS.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je po seji kolegija pojasnil, da bo njihov predlog verjetno izoblikovan že v četrtek. O tem bodo še razpravljali, trenutno pa še ni znano, koga bodo predlagali. Na vprašanje, ali bi bil sam pripravljen postati podpredsednik, pa je odgovoril, da njega zanima predvsem vodenje poslanske skupine.

Po volitvah obeh podpredsednikov DZ oz. vsaj enega, če DeSUS predloga ne bo vložil, pa bo sedanji predsednik DZ Matej Tonin podal svoj odstop. Za izredno sejo, ki bo sledila, za zdaj še ni podrobne časovnice. Kolegij je danes nanjo uvrstil zgolj eno točko, mandatno-volilne zadeve, v okviru katere bodo obravnavali zadeve, predložene do začetka obravnave te točke.

Za zdaj je določeno, da bodo v okviru te točke potrdili mandat nadomestni poslanki, ki bo v DZ prišla namesto novega predsednika vlade Marjana Šarca. To bo Karla Urh. Na tajnih volitvah bodo odločali o podpredsedniku DZ iz vrst opozicije. Predlog za novega predsednika DZ, v koaliciji so napovedali kandidaturo predsednika SD Dejana Židana, pa bo lahko vložen šele po seznanitvi z odstopom dosedanjega predsednika, je slednji pojasnil na kolegiju.

Zato kolegij tokrat tudi ni odločal o času za razpravo. Tonin pa je napovedal, da bodo uvodne obrazložitve predlagateljev in predstavitve poslanskih skupin ter razpravo poslank in poslancev opravili v skladu s parlamentarno prakso pri mandatno-volilnih zahtevah, kar pomeni, da bo potekala sprotna prijava na seji, vsak od razpravljavcev bo imel možnost, da razpravlja pet minut, vsak poslanec pa bo razpravljal le enkrat.

Sicer pa se je danes zapletlo ob vprašanju sestave komisije, ki bo v prihodnje vodila vse tajne volitve v DZ. Tonin je namreč predlagal, da bi v komisiji enega koalicijskega člana zamenjal član opozicije. Kot je opozoril, so namreč v komisiji poleg predsedujočega, predsednika DZ, še predstavniki SDS, LMŠ, SD in SMC. Z zamenjavo predsednika bi koalicija tako imela štiri člane, opozicija pa zgolj enega, je navedel.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je izrazil pripravljenost, da lahko njihov član odstopi, a se je potem zapletlo, saj je vodja poslancev Levice Matej Vatovec menil, da je sicer treba upoštevati uravnoteženost med koalicijo in opozicijo, da pa bi moral biti nov član iz Levice, saj je ta večja od NSi.

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je dejal, da ne razume, da med poslanci ni minimalnega zaupanja, da pa sami zaupajo komisiji in se lahko odpovedo svojemu mestu v komisij in ga predajo Levici. A se je odzval še vodja poslancev SMC Igor Zorčič, da je potem najbolje, da se še sami odpovedo svojemu članu in potem glasove prešteva opozicija.

Namestnik vodje poslanske skupine SDS Zvonko Černač je podprl Toninov predlog, ob tem pa izrekel nekaj kritičnih besed: “Če nekateri menite, da boste poleg pozicije kreirali tudi opozicijo, se motite,” je dejal in poudaril, da je opozicija jasno definirana, Levica pa je pozicijska stranka.

Tonin je pojasnil, da je sestava pomembna, ko pride do vprašanja, ali je neka glasovnica veljavna, saj takrat komisija glasuje. Kolegij pa je nazadnje zaplet rešil z glasovanjem. Obveljal je predlog, da bo v komisiji člana iz SD zamenjal član iz NSi, ki so ga podprli predstavniki NSi, SDS, SNS, SAB, SMC, SD. (sta)

Št. komentarjev: 4
 1. Re gornjim pravi

  Upam, da bosta sedaj glasovala tudi Janša in Kaloh, kar ni njuna navada.

 2. Pubec pravi

  Tanko je eden od Janševih ” brihtnežev”
  Zelo dobro se spozna- na hlodovino.

 3. haapy yack pravi

  hoj
  Današnji dan bi moral postati praznik. Ker debeloglavi ni več kmetijski minister.
  nazdravjeshravškimteranom

 4. Pubec pravi

  V napad za predsednika DZ pa Janša pošilja še svojega pitbula – Grimsa s svojo ” kulturo obnašanja”.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen