Na vzhodu Nemčije v napadih huje ranjena Sirec in Eritrejec

0

V tednu okrepljene nestrpnosti skrajnih desničarjev do migrantov na nekdanjem komunističnem vzhodu Nemčije poročajo o novih napadih na priseljence. V ločenih incidentih so neznanci ob rasističnih žaljivkah pretepli in huje poškodovali 20-letnega sirskega begunca in Eritrejca.

Policija je danes sporočila, da so Sirca v sredo zvečer napadli neznani storilci v zvezni deželi Mecklenburg Predpomorjansko na vzhodu Nemčije. V bolnišnico so ga prepeljali z resnimi poškodbami, potem ko ga je eden od treh napadalcev v kraju Wismar pretepel z železno verigo. Storilce še iščejo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V drugi zvezni deželi na vzhodu, Turingija, pa je skupina moških v mestu Sondershausen pretepla Eritrejca in ga prav tako huje poškodovala. Po navedbah prič so pri tem vzklikali rasne žaljivke.

Razmere na vzhodu Nemčije so napete po nasilnih protestih skrajnih desničarjev v mestu Chemnitz na Saškem v nedeljo in ponedeljek, ki jih je sprožil umor 35-letnega Nemca kubanskega rodu, zaradi katerega je policija pridržala Sirca in Iračana.

Visoki komisar ZN za človekove pravice Zeid Raad al Husein je proteste skrajnih desničarjev označil za šokantne, kot temeljnega pomena pa izpostavil, da jih obsodijo politični predstavniki po vsej Evropi.

Skrajni desničarji nove proteste v Chemnitz napovedujejo za danes popoldne, pa tudi v soboto.

Francoska tiskovna agencija AFP izpostavlja, da bo današnji protest pomenil preizkus za policijo, ki je bila zaradi neustreznega odziva v minulih dneh trača kritik. Potem ko so jo presenetili nedeljski protesti, med katerimi so nekateri protestniki migrante celo lovili, so namreč v ponedeljek podcenili udeležbo. Pričakovali so nekaj sto ljudi, na protestih skrajnih desničarjev in tistih proti njim pa se je zbralo okoli 6000 ljudi. V spopadih je bilo ranjenih več kot 20 ljudi, tudi policisti. Danes bodo policistom na pomoč priskočili kolegi iz vse države, še navaja AFP. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen