Vlada še ta teden o vložitvi tožbe proti Hrvaški zaradi arbitraže, Janša: ta vlada je nelegitimna za takšno odločitev!

4

Premier Miro Cerar je po današnji nujni seji odbora DZ za zunanjo politiko, na kateri se je za zaprtimi vrati seznanil z elementi tožbe proti Hrvaški na Sodišču EU zaradi njenega neizvajanja odločitve arbitražnega sodišča o meji med državama, napovedal, da bo vlada še ta teden sprejela odločitev o vložitvi tožbe.

Premier Cerar, ki opravlja tekoče posle, je v izjavi za medije pojasnil, da vložitev tožbe Slovenije in Hrvaške ne ovira, da v času, dokler o tožbi ne bo odločeno, ne najdeta boljših rešitev, predvsem rešitve, da Hrvaška vendarle implementira arbitražno odločbo.

“Tožba ni ovira za nadaljnje iskanje sporazuma o implementaciji, ki si ga v Sloveniji želimo,” je poudaril in dodal, da tožba nikakor ne pomeni, da je pod vprašajem mednarodna veljavnost arbitražne razsodbe.

Tožba je usmerjena zgolj v ugotavljanje hrvaških kršitev prava Evropske unije. “Mi v tožbi navajamo, da Hrvaška s tem, ko ne izvaja arbitražne odločbe, krši pravni red Evropske unije, in pričakujemo, da nam bo na podlagi naših argumentov sodišče v Luksemburgu pritrdilo in na nek način sankcioniralo Hrvaško preko institucij EU,” je pojasnil Cerar.

Kot je dejal, vložitev tožbe proti Hrvaški pomeni, da pri reševanju tega vprašanja “razbremenimo politiko nadaljnjih napetosti in s tem zadevo prenesemo na pravno-strokovni nivo”. “Naj pristojno sodišče odloči o tej zadevi. To pomeni, da lahko na politični ravni naprej normalno razvijamo odnose s Hrvaško in tudi na tem področju iščemo kakšno rešitev za implementacijo. Če nam to uspe, bo seveda tožba umaknjena,” je zagotovil.

Cerar je še dejal, da so na seji razpravljali tudi o možnosti, da bi odločitev o vložitvi tožbe prepustili prihodnji vladi, ki bo imela polna pooblastila, ker pa ni nobenih novih okoliščin, bo ta korak sprejela še ta vlada. “Vsakršno odlašanje bi lahko dalo povsem napačno sporočilo, kot da se bodisi odrekamo pravnim sredstvom bodisi ne verjamemo lastnim argumentom,” je poudaril.

Preko Twitterja pa je Cerar sporočil, da bo vlada predvidoma še ta teden vložila tožbo in dodal, da so takšno odločitev na seji OZP podprle vse stranke.

Na njegov tvit se je preko Twitterja odzval predsednik SDS Janez Janša in zapisal, da to ni res in da štiri parlamentarne stranke tega niso podprle. “Sedanja vlada ni le vlada v odstopu, sestavljajo jo tudi stranke s komaj 24 poslanci v novem DZ. Zato nelegitimna za takšno odločitev. To je odločitev za prihodnjo vlado,” je dodal.

Predsednik novoustanovljenega odbora za zunanjo politiko Matjaž Nemec (SD) je sicer po seji odbora povedal, da so člani soglasno podprli načrte vlade. Današnja seja je bila po njegovih besedah pomembna predvsem za to, da so se tudi novoizvoljeni poslanci seznanili s potekom aktivnosti, ki jih v tem primeru vodi vlada. (sta)

Št. komentarjev: 4
 1. Roman N pravi

  Sploh Nemec ve,kaj podpirajo?
  Ne vem če!

 2. mirror pravi

  Cerar naj neha s to propadlo arbitražo delati stroške nam davkoplačevalcem. Raje naj se loti temeljite zaščite šengenske meje s Hrvaško, ki je luknjasta kot rešeto in jo migranti zlahka prečkajo. Vse migrante je treba zavrniti. Če Nemčija ponuja pomoč pri varovanju meje, naj jo takoj sprejme.

 3. raft pravi

  Mirror pravi Pred 6 h
  Cerar naj neha s to propadlo arbitražo delati stroške nam davkoplačevalcem. Raje naj se loti temeljite zaščite šengenske meje s Hrvaško, ki je luknjasta kot rešeto in jo migranti zlahka prečkajo. Vse migrante je treba zavrniti. Če Nemčija ponuja pomoč pri varovanju meje, naj jo takoj sprejme
  —————————-
  !00% correct. Kot Slovenec mi je dovolj poniževanja. Prosim vas, vsaj ne kažite več tisti luft madrac, ki vozi okoli hrvaških čolnov. Kaj in komu bi radi naši ble-savi politiki s tem poniževajem slovenskega naroda kaj dokazali?
  Zakaj ble-savi? Zato, ker v vseh pogledih najslabšo članico v EU niso v stanju niso sposobni pripeljati pred ogledalo resnice. Hrvati si namreč SAMI nikoli ne bodo priznali, da so luzerji, lenuhi in pič-kice.

 4. Fonaza pravi

  Cerar je postal navaden lažnivec, kar 4 stranke se na odboru niso strinjale z vladnimi škodljivimi predlogi o vložitve tožbe!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen