V Pamploni danes zaključek festivala San Fermin, letos poškodovanih 42 ljudi, med njimi 2 nabodel bik

0

V španski Pamploni se danes po tednu dni tekov pred biki zaključuje letošnji festival San Fermin. Letos je bilo v tekih pred razjarjenimi živalmi poškodovanih skupno 42 ljudi, med njimi je dva nabodel bik. Festival se bo s sklepno slovesnostjo uradno zaključil ob polnoči.

Med poškodovanimi je tudi moški, ki se je želel med tekom s pametnim telefonom fotografirati z bikom, ki mu je bil tesno za petami. Ta ga je nato dohitel in z rogovi vrgel v zrak, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Letos je bilo po navedbah lokalnih oblasti poškodovanih 42 ljudi, od tega je dva nabodel bik. Eden izmed njiju je danes že zapustil bolnišnico, medtem ko drugi, ki ga je bik nabodel v roko, ostaja na zdravljenju.

Iz Rdečega križa so sicer sporočili, da so v času letošnjega festivala oskrbeli več kot 630 ljudi, od tega 467 med teki.

Letošnji festival se je začel v 6. julija s tradicionalnim ognjemetom, dan kasneje pa so začeli z vsakodnevnim tekom pred biki, ki jih nato zvečer v areni ubijejo bikoborci.

Festival so pričeli prirejati leta 1910, od takrat pa je na ulicah Pamplone umrlo 16 ljudi. Zadnjo smrtno žrtev so zabeležili leta 2009. Minulo leto je v teku pred biki sodelovalo več kot 17.000 udeležencev. 64 tekačev je bilo ranjenih, med njimi jih je 12 nabodel bik.

Nad festivalom, ki vsako leto privabi številne turiste, sicer visi črn madež zaradi množičnega posilstva 18-letnice na festivalu leta 2016 in dejstva, da je sodišče letos storilce obsodilo le za spolno zlorabo, ne za posilstvo. Samo dva tedna pred današnjim začetkom festivala so poleg tega moške na podlagi varščine izpustili na prostost, kar pomeni, da bi se teoretično lahko vrnili na festival, posvečen zavetniku španske avtonomne pokrajine Navara svetemu Ferminu. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen