Trump ponovno grozi z višjimi carinami na uvoz avtomobilov iz EU

0

Predsednik ZDA Donald Trump je v ponedeljek v Beli hiši pripravil prireditev z naslovom Izdelano v Ameriki, neke vrste gospodarski sejem z razstavo izdelkov, narejenih v ZDA. Proizvajalci so predstavili vrsto različnih izdelkov, od igračk do vojaških letal, pri čemer je Trump Evropi spet zagrozil z višjimi carinami na uvoz avtomobilov.

Dva dni pred obiskom predsednika Evropske komisije Jeana Claudea Junckerja v Beli hiši je Trump ponovil, da je EU zelo ostra do ZDA.

Glede Junckerjevega obiska je Trump poudaril, da “bomo videli, če se lahko kaj dogovorimo”. “V nasprotnem primeru bomo morali nekaj storiti glede milijonov avtomobilov, ki nam jih pošiljajo vsako leto,” je izjavil predsednik, ki želi problem zunanjetrgovinskega primanjkljaja ZDA s svetom rešiti z višjimi carinami.

Trump razmišlja o uvedbi 20-odstotnih carin na uvoz avtomobilov in rezervnih delov, pri čemer se znova sklicuje na nacionalno varnost. Enak izgovor je uporabil že pri uvedbi višjih carin na uvoz jekla in aluminija. Trump kritizira EU zaradi 10-odstotnih carin na uvožene avtomobile, ZDA pa imajo trenutno 2,5-odstotne carine.

Povsem pa je obrnil ploščo glede Mehike in dejal, da je imel dolg telefonski pogovor z novoizvoljenim predsednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorjem in ugotovil, da gre za čudovito osebo, s katero bosta naredila nekaj dramatično pozitivnega za obe državi.

Trump je Belo hišo in zemljišče okrog nje v ponedeljek napolnil z ameriškimi proizvodi iz vseh 50 zveznih držav. Med njimi sta bila vojaško letalo F-35 podjetja Lockheed Martin in Fordov poltovornjak F-150. Med ogledom razstavljenega je zatrjeval, da je neumnih trgovinskih sporazumov za ZDA sedaj konec. “Obdobje gospodarske vdaje je končano,” je zatrdil.

V govoru razstavljavcem pa se je pohvalil s številom delovnih mest, ki jih je ustvaril, odmiranjem zdravstvene reforme Baracka Obame, davčnimi olajšavami in napovedal konec izkoriščanja ZDA, ko več ne bodo mahali z belo zastavo. Za svoje besede je prejel stoječe ovacije. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen