Strokovnjaki: Severna Koreja začela razgradnjo raketnega izstrelišča

0

Severna Koreja je začela razgradnjo dela raketnega izstrelišča Sohae na svoji severozahodni obali, kar je prvi korak k uresničitvi zavez v junijskega vrha v Singapurju, so danes sporočili strokovnjaki. Na ameriški spletni strani 38 North, ki spremlja dogajanje v Severni Koreji, so kot dokaz objavili satelitske posnetke iz minulih dni.

Začetek razgradnje izstrelišča naj bi bil po mnenju analitika strani 38 North Josepha Bermudeza dokaz, da je severnokorejski voditelj Kim Jong-un naredil prve korake za uresničevanje dogovora z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom na vrhu v Singapurju pred šestimi tedni, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kim je na prvem srečanju s Trumpom 12. junija izrazil pripravljenost na popolno denuklearizacijo Severne Koreje, ni pa jasno, kako in do kdaj naj bi se to zgodilo.

Izstrelišče Sohae je bilo glavno severnokorejsko raketno izstrelišče od leta 2012. Severna Koreja je v minulih letih z njega izstrelila več raket, ki so po trditvah Pjongjanga v vesolje ponesle satelite. A po ocenah mednarodne skupnosti je šlo za prikrite preizkuse balističnih raket dolgega dosega, ki bi lahko nosile jedrske konice.

Trump je v ponedeljek poudaril, da Severna Koreja že devet mesecev ni izstrelila nobene rakete in ni izvedla nobenega jedrskega preizkusa. “Japonska je vesela, vsa Azija je vesela,” je zapisal na družbenem omrežju Twitter in dodal, da je tudi on srečen. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen