Erdogan prisegel kot predsednik Turčije in državo popeljal v predsedniški sistem

0

Dva tedna po predsedniških in parlamentarnih volitvah v Turčiji je danes kot predsednik države znova zaprisegel Recep Tayyip Erdogan, ki je s tem dosegel višek svoje politične moči. Erdogan, ki že skoraj 16 let kroji usodo Turčije, je v skladu z ustavnimi spremembami ob zaprisegi prevzel pristojnosti predsednika države in premierja.

Z Erdoganovo zaprisego se je končala sprememba državnega sistema iz parlamentarnega v predsedniškega, za kar si je Erdogan prizadeval več let, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Med kratko slovesnostjo v parlamentu v Ankari je Erdogan prisegel, da bo v svojem petletnem mandatu zvest pravni državi, da bo varoval demokratično in sekularno republiko in svoj mandat izvajal nestrankarsko. Zagotovil je še, da se ne bo odmaknil od ideala, da naj bi vsak v državi užival temeljne svoboščine in človekove pravice.

Ob vstopu in izhodu v parlament je Erdogan prejel stoječe ovacije, a ne od vseh. Poslanci največje opozicijske Republikanske ljudske stranke (CHP) in opozicijske stranke Iyi (Dobra) so tiho protestirali in obsedeli na stolih, medtem ko so drugi ploskali, navaja dpa.

Erdogan bo še nocoj predstavil svojo novo vlado, ki bo sestavljena iz 16 ministrstev. Prva seja turške vlade bo predvidoma v petek. Po navedbah turških medijev bi lahko njena sestava prinesla presenečenja. Pojavila so se že ugibanja, da bi lahko sedanji zunanji minister Mevlüt Cavusoglu teoretično obdržal svoj položaj, omenjajo pa tudi možnost, da bi Erdogan lahko izbral svojega tiskovnega predstavnika Ibrahima Kalina ali celo vodjo turških obveščevalcev Hakana Fidana.

Še pred tem je bila v predsedniški palači Erdoganova inavguracija, sledila pa ji je večerja, na kateri je bilo med tujimi gosti 22 predsednikov držav in 28 premierjev ter predsednikov parlamentov. Turška opozicija je pred tem pozvala k preložitvi inavguracije zaradi nedeljske železniške nesreče, v kateri je umrlo 24 ljudi. Njene zahteve niso upoštevali, je pa Erdogan dejal, da so odpovedali plesno in lasersko predstavo, ki bi morala biti del inavguracijske slovesnosti.

V svojem prvem govoru po zaprisegi je Erdogan Turčiji obljubil nov začetek. “Za seboj puščamo sistem, ki je povzročal družbeni in gospodarski kaos,” je pred več tisoč gosti in v predsedniški palači v Ankari dejal novi, stari turški predsednik v spremstvu soproge Emine in obljubil, da bo Turčija poslej boljša na vseh področjih, od demokracije do temeljnih pravic in svoboščin ter gospodarstva in vlaganj. Ponovil je tudi svojo predvolilno obljubo, da bo Turčija pod njegovim vodstvom postala ena od največjih gospodarskih sil sveta.

Obljubil je tudi, da bo predsednik vseh 81 milijonov Turkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Slovesnosti so se udeležile ključne turške zaveznice iz Afrike, Bližnjega vzhoda in držav nekdanje Sovjetske zveze. Manj je bilo predstavnikov iz članic EU, saj sta prišla le bolgarski predsednik Rumen Radev in madžarski premier Viktor Orban.

Prisotna sta bila tudi ruski premier Dmitrij Medvedjev, kar naj bi bilo po mnenju poznavalcev nov znak otoplitve odnosov med Ankaro in Moskvo, ter venezuelski predsednik Nicolas Maduro.

Zunanja politika bo tudi zaznamovala prve dni Erdoganovega predsednikovanja, saj naj bi še ta teden obiskal Ciper in Azerbajdžan in se udeležil vrha zveze Nato, kjer se bo srečal s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom in ostalimi voditelji.

Pred dvema tednoma je Erdogan zmagal na predčasnih predsedniških volitvah, medtem ko njegova vladajoča Stranka za pravičnost in razvoj (AKP) ni osvojila večine v parlamentu, ki po novem namesto 550 šteje 600 članov. Vendar ima s skrajno desno Stranko nacionalističnega gibanja (MHP), s katero je v koaliciji nastopila na volitvah, udobno večino 344 poslancev. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen