Slovenski biatlonec Jakov Fak srebrni HVALA! Prva olimpijska medalja za Slovenijo na ZOI 2018!

0

Slovenski biatlonec Jakov Fak je tudi na olimpijskih igrah v Pjongčangu pokazal svoj šampionski značaj in osvojil srebrno medaljo na 20 kilometrov, prvo za Slovenijo na 23. ZOI v Južni Koreji.

Fak je brezhibno opravil s strelskim nastopom, saj je pokril vseh 20 tarč. Na koncu je za prvakom Norvežanom Johannesem Thingnesem Boejem, ki je zgrešil dvakrat, zaostal le pet sekund. Tretji je bil Avstrijec Dominik Landertinger (+14,2).

Prvi favorit Francoz Martin Fourcade je končal na petem mestu, potem ko je v zadnjem strelskem nastopu zgrešil dvakrat, s čimer je zlato splavalo po vodi. Zadnje streljanje je bilo “usodno” tudi za Šveda Jesperja Nelina in Norvežana Tarjeija Boeja, ki sta bila po treh streljanjih prav tako pred Fakom.
30-letni Fak je tako še enkrat več dokazal, da je mož za velike tekme, saj je po Vancouvru 2010, ko je bil bronast v šprintu, a takrat še za Hrvaško, osvojil še drugo olimpijsko odličje. Poleg tega ima Fak posamično še dve zlati medalji s svetovnega prvenstva ter dva brona. In prav v Pjongčangu je leta 2009 osvojil svojo prvo kolajno na velikih tekmovanjih, bron na 20 km.
“Zelo sem vesel in hvaležen vsem, ki so mi pomagali. Trud se mi je poplačal. Po dveh neposrečenih nastopih 
(23. in 47. mesto, op. a.) se je bilo treba pobrati. To je plod velikega dela in odrekanja skozi leta. Če bomo tako nadaljevali, se ni za bati. Tokrat je bilo zelo težko od samega začetka, ker je bilo težko oceniti ritem teka glede na ostale. Vedno sem namreč tekel z zaostankom za najhitrejšim. Po zelo tanki liniji se hodi, moraš paziti, da ne pretiravaš. Zdaj bi se rad najprej slišal z družino, potem bomo proslavili z ekipo. Gremo naprej,” je v prvi izjavi za Radio Slovenija dejal Fak.
Slovenski uspeh je s 15. mestom dopolnil Klemen Bauer, ki bi bil brez dveh zgrešenih strelov (drugo streljanje) prav tako v igri za medalje. Miha Dovžan je bil 35., Mitja Drinovec pa 80.
“Tak nastop je takoj po tekmi težko komentirati. A uspelo mu je narediti želen rezultat. Mislim, da si ga zasluži. Posebej se je pripravljal, veliko tudi sam, in to se mu je lepo obrestovalo,”
 pa je po tekmi za TV Slovenija povedal glavni trener reprezentance Čeh Tomaš Kos.
Fak bo imel novo priložnost za medaljo v nedeljo, ko biatlonce čaka 15-kilometrska tekma s skupinskim štartom. Fak ima v tej disciplini zlato medaljo s svetovnega prvenstva leta 2015 v Kontiolahtiju.

20 km (M):             * 
 1. J.-T. BOE     NOR 48:03,8 (2)
 2. J. FAK       SLO  +5,5 (0)
 3. D. LANDERTINGER  AVT  14,2 (0)
 4. S. SAMUELSSON   ŠVE  29,1 (1)
 5. M. FOURCADE    FRA  42,4 (2)
 6. B. WEGER      ŠVI  48,6 (1)
 7. F. LINDSTRÖM    ŠVE 1:22,1 (1)
 8. E. LESSER     NEM 1:27,3 (1)
 9. E.-H. SVENDSEN   NOR 1:36,7 (2)
10. S. EDER      AVT 1:52,0 (2)
...                  
15. K. BAUER      SLO 2:03,2 (2)
35. M. DOVŽAN     SLO 3:50,4 (2)
80. M. DRINOVEC    SLO 8:02,6 (5)
 * - zgrešeni streli/kazenske minute 
Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen