Mladi dobro prisluhnite SDS: po predlogu zakona bi lahko najeli prazna državna stanovanja po neprofitnih najemninah!

1

Vlada Mira Cerarja na področju stanovanjske problematike za mlade razen sprejetja resolucije, ki ničesar ne rešuje, v celotnem mandatu ni storila nič. 

Poslanec SDS Žan Mahnič je na današnji novinarski konferenci spregovoril o predlogu zakona o reševanju stanovanjske problematike mladih, ki ga je poslanska skupin SDS vložila v parlamentarni postopek.

»V SDS smo drugič v tem mandatu vložili predlog zakona o reševanju stanovanjske problematike mladih, s katerim opozarjamo na perečo temo v naši državi, kateri vlada Mira Cerarja ni namenila nobene pozornosti v celotnem mandatu, čeprav koalicijska pogodba omenja tudi stanovanjsko problematiko,« je uvodno dejal Mahnič, ki je dodal, da vlada Mira Cerarja razen neke splošne resolucije o stanovanjski politiki ni sprejela nobenih konkretnih ukrepov za reševanje stanovanjske problematike mladih. »Že leta 2015 smo predlagali zakon, s katerim bi delno rešili, ali pa vsaj začeli reševati to problematiko, a smo bili zavrnjeni,« je spomnil poslanec in dejal, da smo v SDS na podlagi takratnih pripomb koalicijskih poslancev in ministrstva sedaj pripravili zakon, ki vsem omenjenim pripombam sledi oz. jih upošteva.

»Slovenija ima v lasti kar nekaj praznih stanovanj. Večji del praznih stanovanj pripada Ministrstvu za obrambo in Ministrstvu za notranje zadeve, precej državnih stanovanj je tudi v lasti DUTB. V zakonu, ki smo ga vložili, smo se dotaknili stanovanj, ki so v neposredni lasti države, preko ministrstev. Naš predlog je, da se ta prazna stanovanja, ki so primerna za vselitev ali takojšnje bivanje oz. kjer ni potrebna adaptacija, prenese do 1.6. 2018, na posebni sklad Stanovanjskega sklada RS, nato pa se pripravi razpis, kjer bi se ta stanovanja namenilo mladim in mladim družinam do 35 let starosti,« je bistveno rešitev zakona pojasnil poslanec SDS. »Vse najemnine, ki bi jih najemniki plačevali, pa bi se po petih letih, v kolikor bi se odločili, da stanovanje postane trajno v njihovi lasti, štele v odkupno ceno,« je še dejal Mahnič. Po njegovih besedah bi se na ta način spodbudilo reševanje stanovanjske problematike mladih, mladi pa ne bi bili tako zelo odvisni od svojih staršev. Šele v naslednji fazi bi bila na voljo tudi stanovanja DUTB, seveda pod pogojem, da bo zakon sprejet.

»Tisti mladi do 35. leta starosti, ki bi kandidirali na razpisu Stanovanjskega sklada, bi torej najeli prazna državna stanovanja po neprofitnih najemninah, prednost pa bi imeli mladi z otroci, pa tudi tisti, ki so v slabšem socialnem položaju, pri čemer bi Stanovanjski sklad preverjal te varovalke, ki smo jih vgradili v sam zakon,« je še pojasnil poslanec SDS.

»Upamo, da bo zakon sprejet, saj, kot sem dejal, sledi pripombam, ki so jih poslanci izpostavili ob obravnavi podobnega zakona leta 2015,« je ponovil poslanec in dodal, da ga zanima, kakšen bo tokrat izgovor koalicijskih poslancev, če se odločijo, da zakona ne podprejo.

»Je pa treba povedati, da ima država s praznimi stanovanji tudi stroške, ki nanesejo glede na kvadraturo približno 250.000 oz. 260.000 evrov, tako da s tem predlogom zakona razbremenimo tudi državo,« je povedal Žan Mahnič. Poslanec je opozoril, da je SDS v celotnem mandatu predlagala številne ukrepe za reševanje mladinske problematike, žal pa niti eden ni bil sprejet. »Vlada Mira Cerarja pa z izjemo zakona enega poslanca koalicije, ki ga je vložil na predlog Študentske organizacije Slovenije, ki je bila avtorica zakona, za mlade ni storila nič,« je poudaril Mahnič.

Poslanec je tudi ocenil, da je politika Slovenske demokratske stranke tista, ki aktivno rešuje področje mladinske problematike in da stranka vodi politiko, ki je  mladim prijazna. »Z neukrepanjem na področju mladinske problematike, pa  vlada Mira Cerarja povzroča eksodus mladih in vseh tistih, ki niso zadovoljni s stanjem v državi in tako tudi verjetno  niso volivci koalicijskih strank,« je povedal Mahnič in zaključil, da »imamo v SDS pozitiven odnos do mladih, kar smo že večkrat dokazali in tako bomo delovali tudi naprej.«

Število komentarjev: 1
  1. Kr En pravi

    Ha ha ha, kakšna demagogija

    Praznih državnih stanovanj takorekoč ni (oz jih je nekaj deset). O čem govori tale pujsek? Aha, kje pa so bili 2004-2008, zakaj niso takrat razmišljali o tem.

    PS, tisti ki so na DUTB pač niso državni, ampak so/bodo prodani za vračilo ob krpanju bančne lukne, tako kot so bili prodani Celovški dvori ipd

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen