Vplivne ženske v Hollywoodu ustanovile gibanje proti spolnemu nadlegovanju “Time’s Up”

0

Okoli 300 žensk, ki delujejo v hollywoodski filmski, televizijski in gledališki industriji, je ustanovilo gibanje Zdaj je čas (Time’s Up), katerega namen je boj proti spolnemu nadlegovanju na delovnem mestu po vseh ZDA. Med drugim ženskam nudijo finančna sredstva za pravno zaščito.

“Nadlegovanje se prepogosto nadaljuje, ker napadalci in delodajalci ne nosijo posledic,” so v pismu, objavljenem v ponedeljek, zapisale ustanoviteljice, kot poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Gibanje je med drugim vzpostavilo denarni sklad za pravno zaščito, za katerega so z donacijami zbrali 13 milijonov dolarjev. S temi sredstvi bodo pomagali ženskam, ki nimajo dovolj denarja, da bi se borile proti spolnemu nadlegovanju.

Poleg tega se zavzemajo za enakost spolov na vodstvenih položajih in enake plače ter sprejetje zakonodaje za kaznovanje podjetij, ki tolerirajo spolno nadlegovanje.

Med ustanoviteljicami gibanja so številne hollywoodske zvezdnice, med njimi igralke Eva Longoria, Reese Witherspoon, Jennifer Aniston, Selena Gomez, Shonda Rhimes in America Ferrera.

Skupina se je povezala tudi z organizacijo Alianza Nacional de Campesinas, ki se bori predvsem proti spolnemu nadlegovanju Latinoameričank, ki delajo v ameriški kmetijski industriji.

Gibanje Zdaj je čas je odziv na razkritja o spolnih napadih v Hollywoodu, ki so se začela z obtožbami na račun producenta Harveyja Weinsteina. Njegov primer je v ZDA sprožil plaz podobnih razkritij o nespodobnem obnašanju in spolnem nasilju slavnih ali bogatih moških v svetu zabave, politike in drugje v družbi. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen