Južna Koreja predlagala severni sosedi pogovore na visoki ravni – tudi v luči zimskih olimpijskih iger

0

Južna Koreja je danes Severni Koreji predlagala pogovore na visoki ravni, ki bi potekali 9. januarja. Predlog iz Seula je prišel dan po tistem, ko je severnokorejski voditelj Kim Jong-un izkazal interes za dialog z južno sosedo.

Kim Jong-un je v novoletnem nagovoru potrdil, da je Severna Koreja postala jedrska sila in da ima “jedrski gumb” na dosegu roke, je pa hkrati izrazil interes za dialog in sodelovanje severnokorejskih športnikov na zimskih olimpijskih igrah v južnokorejskem Pyeongchangu.

Južnokorejski minister za združitev Cho Myoung-gyon je danes dejal, da Seul znova poudarja svojo pripravljenost za pogovore s Severno Korejo “kadarkoli, kjerkoli, v kakršnikoli obliki”.

“Upamo, da lahko Jug in Sever sedeta za mizo in razpravljata o udeležbi severnokorejske delegacije na igrah v Pyeongchangu kot tudi o drugi vprašanjih vzajemnega interesa za izboljšanje medkorejskih vezi,” je dejal Cho na novinarski konferenci.

Zadnji pogovori na visoki ravni med Korejama, ki ju od konca korejske vojne ločuje močno varovana demilitarizirana cona, so potekali leta 2015.

Južnokorejski predsednik Moon Jae-in, ki si prizadeva za zmanjšanje napetosti na Korejskem polotoku, je danes pozdravil Kimov predlog za začetek dialoga, a je v isti sapi poudaril, da morajo izboljšanje odnosov med Korejama spremljati ukrepi v smeri jedrskega razoroževanja.

Moon je lani predlagal Severni Koreji pogovore med predstavniki Rdečega križa in vojaških sil, vendar iz Pjongjanga ni dobil odgovora, poroča francoska tiskovna agencija AFP. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen