Uvodni pogovori o veliki koaliciji v Nemčiji v odločilni fazi

0

V Berlinu so se danes začela nova posvetovanja med predstavniki konservativne unije (CDU/CSU) in nemških socialdemokratov (SPD). Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, naj bi bil danes zadnji dan uvodnih pogovorov za sklenitev nove velike koalicije. Pogovori bodo najverjetneje tekli pozno v noč.

Delovne skupine vseh treh strank so se danes sestale na sedežu SPD v Berlinu. Še vedno so odprta vprašanja na davčnem in finančnem področju, pa tudi na področju migracij, trga dela, zdravstva, pokojnin. Prav tako še ni dokončen dogovor glede vprašanj Evropske unije. Naj bi se pa danes dokončno dogovoril in v petek predstavili rezultat, navaja dpa.

Današnja pogajanja potekajo v okviru osrednjih delovnih skupin in v okviru pogovorov med vodji strank ter poslanskih skupin. Na koncu tega kroga pogovorov naj bi vodje strank CDU, CSU in SPD, Angela Merkel, Horst Seehofer in Martin Schulz vodstvom svojih strank predstavili končni dogovor.

Nemška konservativna kanclerka Merklova upa, da bodo pogovori prinesli ugoden rezultat in da bodo voditelji strank uspešno premagali sedanji zastoj ter se izognili možnosti predčasnih volitev.

Tudi v CSU so optimistični, da bo na koncu prišlo do ugodnega razpleta za vnovično sklenitev velike koalicije. Pogajalci so vzpostavili “dobre temelje zaupanja in kolegialnosti,” je povedal generalni sekretar CSU Andreas Scheuer.

Odločilno naj bi na koncu bilo, ali bodo v SPD dosegli dovolj na področjih, ki so si jih označili za glavne teme za doseganje pravičnosti v nemški družbi. Vodstvo SPD namreč za vstop v prava koalicijska pogajanja potrebuje mandat kongresa stranke. Ta bo potekal 21. januarja v Bonnu in velja za pomembno prepreko pri sklepanju vnovične velike koalicije, še poroča dpa. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen