Svet obeležuje mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta

0

Svet danes obeležuje mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta. Na ta dan pred 73 leti so sovjetski vojaki osvobodili preživele v koncentracijskem taborišču Auschwitz. Žrtev se bodo danes spomnili v nekdanjem taborišču, po svetu, tudi v Sloveniji, se dogodki vrstijo že več dni. ZN letos opominjajo na skupno odgovornost za spomin na holokavst.

V Auschwitzu je med drugo svetovno vojno v plinskih celicah ali poskusih nacističnih znanstvenikov umrlo med 1,1 in 1,5 milijona ljudi, pretežno Judov. V holokavstu je umrlo skupaj okoli šest milijonov Judov. V nacističnih in fašističnih koncentracijskih taboriščih je bilo zaprtih tudi 63.000 slovenskih internirancev. 12.000 se jih nikoli ni vrnilo.

Združeni narodi so leta 2005 razglasili 27. januar za mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta, od leta 2008 ga obeležujemo tudi v Sloveniji.

ZN so ob letošnjem spominskem dnevu v ospredje postavili skupno odgovornost za spomin in izobraževanje o holokavstu. Ta tema izpostavlja svetovno dimenzijo holokavsta ter spodbuja izobraževanje o njem, da bodo prihodnji rodovi odločno zavračali vse oblike rasizma, nasilja in antisemitizma. Holokavst je pomemben mejnik v zgodovini, nauki iz njega pa nas lahko veliko naučijo o nevarnostih ekstremizma in preprečevanju genocida, poudarjajo ZN.

Po besedah predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja nas današnji dan opominja, da se moramo vztrajno boriti proti sovraštvu, diskriminaciji in razčlovečenju. Dodal je, da antisemitizem ne ogroža le Judov, ampak je resna grožnja odprti in svobodni družbi.

Predsednik državnega zbora Milan Brglez je v petkovem nagovoru poslancem izpostavil, da je “v času, ko nestrpnost in sovraštvo do sočloveka spet nevarno stopata skozi družbe, v katerih živimo, spomin na zablode, ki se ne smejo nikoli ponoviti, ključnega pomena”. Ob tem je pozval, naj to spominjanje ne bo zgolj pogled v preteklost, ampak tudi opozorilo in upanje za prihodnost, da nekoč morda junaštvo in dobrota vendarle enkrat in za vselej premagata zlo.

“Dolžnost nas vseh je, da spoštujemo zgodovino in se učimo iz napak, ki smo jih naredili,” je ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta v sporočilu za javnost izpostavila evropska poslanka Romana Tomc (EPP/SDS). Ob tem je bila kritična do Slovenije, ki še ni obsodila vseh treh totalitarnih režimov – nacizma, fašizma in komunizma, ki so v Evropi povzročili veliko trpljenja.

Slovesnosti ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta te dni tradicionalno potekajo po vsej Evropi. V Nemčiji bodo tokrat v znamenju opozoril pred novim valom antisemitizma.

V različnih krajih po Sloveniji prireditve v počastitev spomina na žrtve holokavsta in nacističnega preganjanja ta mesec potekajo v okviru projekta “ŠOA – spominjamo se 2018” pod pokroviteljstvom ministra za kulturo Antona Peršaka. Osrednja spominska prireditev je potekala v četrtek v ljubljanskem Mini teatru, kjer so tradicionalno prebrali imena slovenskih žrtev holokavsta.

Spominske prireditve so ta teden potekale tudi v mariborski sinagogi, Muzeju novejše zgodovine Slovenije v Ljubljani in Muzeju novejše zgodovine Celje.

V nedeljo pa bo spominska prireditev ob svetovnem dnevu spomina na žrtve holokavsta v Centru Urbane kulture Kino Šiška v Ljubljani. Slavnostni govornik bo pisatelj in kolumnist Goran Vojnović, udeležila se je bosta tudi predsednik republike Borut Pahor in varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen