Slovenijo preplavili programski plakati SDS: “V zdravstvu bomo naredili red!”

10

Pred dvema tednoma se je začela programska kampanja SDS na temo slovenskega zdravstva, ki je v totalnem razsulu. To razsulo se je pod ministrovanjem ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc samo še stopnjevalo. “V zdravstvu bomo naredili red!” pravijo pri SDS in v podkrepitev te obljube so Slovenijo preplavili tudi programski plakati. Reformni program SDS predvideva kar nekaj sprememb na bolje: krajše čakalne vrste, uvedba zavarovanja za dolgotrajno oskrbo ter boljši dostop do izvajalcev zdravstvenih storitev so le tri od številnih predvidenih izpopolnitev slovenskega zdravstvenega sistema.

V SDS so tako pripravili temeljiti reformni program na temo slovenskega zdravstva, ki predvideva celovito nadgradnjo ob ohranjanju javnega, solidarnostnega in vzajemnega zdravstvenega zavarovanja, uvedbo zavarovanja za dolgotrajno oskrbo, preoblikovanje javnih zavodov v gospodarske družbe splošnega pomena, konkurenčno okolje in še mnogo drugih pozitivnih sprememb, ki jih bodo bolniki občutili na lastni koži v obliki bistveno krajših čakalnih vrst, boljšem dostopu do izvajalcev zdravstvenih storitev in ugodnejšega plačevanja košarice nabora pravic iz zavarovanja.

Pripravili bodo tudi kadrovsko in vsebinsko reorganizacijo Ministrstva za zdravje ter ustanovili neodvisno Agencijo za normative, standarde, kakovost in cene, ki bo skrbela za določanje standardov in normativov, kakovosti in finančno poštenih cen zdravstvenih storitev. “Vzpostavili bomo kontrolo sistema kakovosti za vse izvajalce, ti podatki pa bodo dostopni uporabnikom.”

Prepričani so, da mora biti zdravje na prvem mestu. “Cilj reforme zdravstva je ob finančni vzdržnosti zdravstvenega sistema izboljšati kakovost medicine, povečati dostopnost državljanov do zdravstvene oskrbe in zagotoviti konkurenčnost slovenske medicine v EU prostoru.” Reforma pa zahteva tudi spremembo zavarovalniškega sistema. “Sistem zdravstvenega zavarovanja mora ohraniti obvezno socialno zdravstveno zavarovanje, vendar se mora ZZZS reorganizirati v pravo zdravstveno zavarovalnico, ki bo v skladu z zakonom na podlagi razpisov sklepala pogodbe z izvajalci. Uvede se novo zavarovanje za dolgotrajno oskrbo.”

Upokojeni zdravnik France Cukjati, dr. med., se sprašuje: “Kako je mogoče, da pacienti, prebivalci Slovenije, tisti, ki plačujejo zdravstvo, vso to norišnico v kliničnem centru kratko malo molče prenašajo na svojih plečih. Navsezadnje je zdravstvo namenjeno ljudem, oni ga plačujejo.” Nesprejemljivo pa se mu zdi tudi kadrovanje v UKC Ljubljana, saj, kot pravi, mesta direktorjev zasedajo ti, “ki nimajo pojma o zdravstvu, ki niso nikoli bili v dolgih čakalnih vrstah, ki pravzaprav tudi ne vedo, kaj je bolezen, kaj je trpljenje.” Poudaril je, da vsi tisti, ki se spoznajo na zdravstvo, vedo, kaj je potrebno storiti za izboljšanje stanja. In to je tudi temelj vladnega programa za področje zdravstva, ki ga je pripravil Strokovni svet SDS.

Št. komentarjev: 10
 1. denis pravi

  Podpiram od prve do zadnje črke tega SDS progama. V zdravstvu je dejansko potrebno narediti red: od A do Ž!

 2. zvone pravi

  Toliko škode, kolikor je v 3 letih naredila Milojka v slovenskem zdravstvu prej niso naredili vsi ministri skupaj. Ženska je nesposobna do konca in naprej.

 3. Miha pravi

  Moj glas gre junija 2018 SDS!

 4. Silvo pravi

  Program SDS za zdravstvo je odličen! A bolj zaskrbljujoče je, da razni šarci in cmerarji sploh ne bodo imeli nobenega programa in jih bo del ovc kljub temu volilo.

 5. cobra pravi

  Pod nujno je red potrebno narediti še v sodstvu in v vsej državni upravi. Dovolj je nezakonitih sodb in nezakonitih državnih aktov!

 6. MEDENI pravi

  Miha
  če Bog a vas bo premalo
  LP
  Joško iz Lendave

 7. dijagonala pravi

  zdravo

 8. dijagonala pravi

  Dokler je zemljarić živ v zdravstvo nebo reda.

 9. re gornjim pravi

  Južnjaki imajo dober pregovor:”Treslo se brdo, rodio se miš”!!!

 10. zaposlena pravi

  Glas za SDS je glas za kakovostno zdravstvo, brez korupcije in drugorazrednih… enostavno – glas za SDS je glas ZATE! To po vseh teh letih levih vlad zelo občutimo na svoji koži!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen