Severna Koreja imenovala delegacijo za pogovore z Južno Korejo

0

Severna Koreja je imenovala delegacijo za pogovore na visoki ravni z Južno Korejo, ki so predvideni za torek. Japonski premier Shinzo Abe se je na novico odzval previdno. Predsednik ZDA Donald Trump je pred tem sporočil, da je pripravljen na neposredne pogovore s severnokorejskim voditeljem Kim Jong Unom, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot so danes potrdili v južnokorejskem ministrstvu za združitev, bo severnokorejsko delegacijo na srečanju v torek vodil vodja severnokorejske agencije za korejske zadeve Ri Son Gwon. Pjongjang je ob tem Seulu še sporočil, da bodo Rija spremljali še štirje predstavniki, med katerimi so nekateri pristojni za šport.

Na torkovih pogovori v obmejni vasi Panmunjom bodo govorili o sodelovanju Severne Koreja na zimskih olimpijskih igrah v Južni Koreji, ki bodo od 9. do 25. februarja. Južnokorejsko delegacijo bo na pogovorih s Severno Korejo vodil minister za združitev Cho Myoung-Gyon.

Japonski premier Abe se je na novico o pogovorih odzval previdno. “Olimpijske igre so slavje miru. Izrekam priznanje tej spremembi,” je dejal Abe in hkrati dodal, da bi bili pogovori zgolj zaradi pogovorov samih izguba časa.

Pred tem je predsednik ZDA Donald Trump sporočil, da je ob določenih pogojih pripravljen na neposredne pogovore s Kimom. “Vedno verjamem v pogovore. Absolutno, to bi storil, sploh ni težav,” je na vprašanje, ali bi se po telefonu pogovarjal s severnokorejskim voditeljem, dejal Trump. Hkrati je dal vedeti, da to ne pomeni, da ne bi postavil pogojev za pogovore, navaja francoska tiskovna agencija AFP. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen