Prozorno: Fištravec prek “kitajskih” brezplačnikov mariborski živelj prepričuje, da je “vreden” ponovne izvolitve

8

Piše: mag. Aleš Ernecl, urednik

Ljudje, ki vam prodajajo produkt, imenovan »objektivni mediji«, verjamejo naslednje: večina bralcev/gledalcev bo zaradi tega, ker smo jim rekli, da poročamo resnico, verjelo, da berejo resnico. Drugače: samozvani objektivni mediji proizvajajo ali vsaj deloma proizvajajo resnico. Še drugače: verjamejo, da ste naivni, da ne rečem kaj hujšega. In veste kaj? Obstaja velika verjetnost, da tudi ste.

Ko se na družbenih omrežjih pogovarjam z ljudmi kot kolumnist in urednik Politikisa, mi pogosto očitajo, da nisem dosleden: da branim SDS, da branim Janšo, da branim desno ideologijo, da napadam levo, da napadam dejanja in izjave levih politikov in levih mislecev. V tem se kaže njihova zgoraj omenjena naivnost: jaz sem kolumnist in urednik desnega portala, to, kar mi ti ljudje očitajo, je moja in je funkcija desnih medijev nasploh: ne, da so »uravnoteženi«, ne da so »objektivni«, temveč, da do skrajnih meja razuma branijo desne politike, desne stranke, da kritizirajo, da nadzirajo leve politike in leve stranke.

To, da mi očitajo, da nisem dosleden in da sem pristranski, to, da mi očitajo mojo funkcijo, ne gre opraviti le z njihovim ponotranjenim sovraštvom do vsega desnega, temveč z njihovo slepo vero, da mediji morajo biti uravnoteženi in objektivni – in da take celo imamo. Ti ljudje, na žalost jih je še vedno veliko, na koncu koncev pač padajo na »fore«, kakršno je pred časom izvedla trenutna mariborska oblast.

V tej kolumni se ne bom posvečal temu, kako se mariborski »brezplačniki« financirajo. Kar je sicer še ena precej prozorna »fora«. Seveda nekdo mora pisati zanje, nekdo jih mora tiskati – nekdo na koncu dneva plača račun. Tega sicer ne bodo izstavili neposredno vam, njihov investitor niste vi. Vi ste njihov dobiček, ki si ga obetajo. Ko jim boste namenili glas na naslednjih volitvah.

Torej, mariborska oblast s pomočjo kitajskega investitorja izdaja svoj propagandni brezplačnik. Nagovarjajo vas s tem, da vam nudijo brezplačnike in s sloganom: «Da bi tudi dobre in pozitivne informacije prišle v nabiralnike vseh gospodinjstev v mariborski občini.«

Nimajo svoje agende, ne želijo, da jih zaradi omenjenih razlogov ponovno izvolite. Ne, ne. Želijo si, da vi dobite tudi zastonj in dobre informacije – in to brezplačno. Ker jih sicer ne dobite. Morda boste celo spregledali njihovo »foro« in postali do omenjenega brezplačnika cinični. Na kar pa ne boste računali, bo to, da vam bodo medtem, ko boste verjeli, da ste cinični, vsadili tudi prepričanje, da »pa kljub vsemu ni tako slabo«, da »je prej bilo slabše« in da »alternativ tako ni«. Na koncu boste šli na volitve in jih ponovno volili.

To vajo na slovenskih volivcih vedno znova in znova ponavljajo na državni ravni. Ja, na neki točki se mnogi strinjajo, da je veliko tega, kar naj bi bili objektivni mediji, »fake news«, pa postanejo do teh medijev cinični. Česar pa ne opazijo, je to, da so jih medtem preko dikcije, da so »vsi politiki isti«, subtilno prepričali, da je Janša pa kljub vsemu »najslabši«. Tisti, katerih cinizem ne preraste v apatijo, na koncu dneva gredo volit proti Janši. Računali so na to, da ste naivni, vmes ste verjeli, da ste jih »prebrali«, a svoj namen so dosegli. Prav so računali.

Št. komentarjev: 8
 1. maja pravi

  Cagavi Maribor, s cagavimi lokal politiki, naj se priključi občini Dupleki.
  Mitja je že pokazal, kaj je podjetnost in kaj je perspektiva.

 2. pubec pravi

  Ernecl, kakšen produkt pa ti prodajaš?

 3. pubec pravi

  Ernecl, napisal sem že, da me zanima kakšen medij nam ti “prodajaš”?Seveda je cenzura “opravila svoje delo”. Bom svoje vprašanje še malo pojasnil. Razumem, da imate svoja politična stališča in ste, kar se tega tiče “zelo dosledni”. Vendar, me moti , da “svoje” dosledno titulirate z akademskimi nazivi(dr. Gorenak, mag.Ernecl, mag. Grims itd),kar je prav, na drugi strani pa NISEM še nikoli zasledil, da bi v vaših sestavkih napisali mag.Židan, dr. Cerar,dr.Fištravec. Celo nasprotno obkladate jih z NESPODOBNIMI pridevniki (židana kmetijska politika, Cmerar, prometnik Fištravec itd). Za nameček pa še sestavek mag. Ernecla o tem, kakšen medij nam kdo ponuja. Za vašega bi lahko rekel, da ponuja primitivno, včasih tudi nekulturno nabijanje.
  Ja, ja cenzura, saj vem!

 4. bruh pravi

  ernecl, vsak naš kučanov smrdeči rdeči pra sec ali svi nja, bo vedno slepo zagovarjal kateregakoli drugega kučanovega smrdečega rdečega pra sca ali svi njo, pa naj bo to nesposobni župan, udbaški sodnik, mafijska tožilka ali pa katerakoli smrdeča kur ba iz bande 571..da o starih komunističnih zločincih niti ne govorimo…..oni jih obožujejo, ker so toliko metečih drugače mislečih tudi dojenčkov in otrok divje zaklali………ajd…tako je, zgornji ti lepo dokazujejo….če ti kot bolj desni pošteno in jasno poveš kaj in kako, te bodo itak napadali……poleg tega se ne sprenevedaš in lažeš……… oni brez laži, nestrpnosti do drugače mislečih in čredne mafijske enoumne vzgoje ne živijo….spomni se…oni so taki…ajd…

 5. bruh pravi

  in spomni se sledečega……..kućanistan bo še precej let ostal rdeči enoumno mafijsko a legalno voden otok sredi EU, ki bo molzel eu denar v udbaške žepe………(komunisti so pač zaklali in zapodili med 25 in 33% domorodne populacije in vrzel zapolnili z mafijsko/ideološko/volilno discipliniranimi partijsko urbaniziranimi smrdečimi jugići……. to je to…..volitve v kućanistanu so le navaden popis prebivalstva, že vnaprej veš kdo bo koga volil..(zgornji rdečuhi so seveda kao intelektualci, oni so neodvisni in nestrankarski vse leto razen na dan volitev, ko vedno obkrožijo to kar jim ukažejo….ajd……vendar imajo naši kućanovi smrdeči mafijski oblastniki prednost nad drugače mislečimi,…….izredno ubogljive in disciplinirane ovčičke….čeprav bodo preko bande 571 “trdili in dokazovali” obratno……ajd…..ti pa, ki nisi smrdeča ku rna iz bande 571 si,in boš ostal moteč…..ajd….enoumje, čredništvo in nestrpnost so njihove največje vrednote….ajd..

 6. Re gornjim pravi

  Bravo politikisov nivo komentiranja

 7. bruh pravi

  ajd…kučanov mafijsko/ideološko/volilno discipliniran in ubogljiv, NESTRPNI smrdeči rdeči pra sec jevedno jezen in besen , če ga opišeš in prikažeš kakšen je v resnici…ajd..

 8. Re gornjemu pravi

  Jezen in besen bi bil če bi me opisoval kdorkoli drugi, tebe rumeno kru leče svi nče pa ne jemljem resno.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen