Ekvadorski predsednik: Assange je podedovan problem

0

Ekvadorski predsednik Lenin Moreno je v nedeljo izjavil, da je ustanovitelj Wikileaksa Julian Assange, ki se že več kot pet let skriva na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, podedovan problem, ki njegovi vladi povzroča več kot neprijetnosti.

“Upamo, da bomo imeli v kratkem pozitiven rezultat,” je dejal Moreno v pogovoru za ekvadorske televizijske postaje.

Ekvadorske oblasti so decembra lani Assangu podelile državljanstvo, niso pa mu uspele zagotoviti diplomatskega statusa, s katerim bi se izognil aretaciji, če bi odšel iz veleposlaništva.

Velika Britanija vztraja, da je edina možna rešitev, da se Assange preda britanskim oblastem. “Ekvador ve, da je način za rešitev tega vprašanja, da Julian Assange odide z veleposlaništva in stopi pred sodišče,” so nedavno sporočili z britanskega zunanjega ministrstva.

46-letni Avstralec biva v majhni pisarni na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu. Ekvadorske oblasti so mu azil odobrile leta 2012, ko so ga na Švedskem preiskovali zaradi domnevnega posilstva.

Švedske oblasti so medtem ustavile preiskavo, vendar se Assange boji, da ga bodo britanske oblasti vseeno aretirale in izročile ZDA, kjer ga iščejo zaradi objave tajnih dokumentov o vojnah v Iraku in Afganistanu na spletni strani Wikileaks. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen