Papež Frančišek se je opravičil zaradi podpore čilskemu škofu, ki je prikrival zavržno početje nekega pedofilskega duhovnika

0

Papež Frančišek se je danes opravičil žrtvam spolnih zlorab potem, ko je zaradi podpore čilskemu škofu Juanu Barrosu sprožil ogorčenje. Kot je dejal na novinarski konferenci na krovu letala ob vrnitvi z obiska Čila in Peruja, je prizadel ljudi, ko je dejal, da ni dokazov proti Barrosu.

Slednjemu očitajo, da je prikrival spolne zlorabe čilskega duhovnika Fernanda Karadime, ki ga je Vatikan po več letih obtožb šele leta 2011 spoznal za krivega zlorab otrok.

“Na dan, ko mi bodo prinesli dokaz proti škofu Barrosu, bom spregovoril. Ni niti enega samega dokaza proti njemu. Vse je obrekovanje. Je to jasno”,” je minuli četrtek na novinarska vprašanja v Čilu odvrnil sveti oče.

Kot je dejal na današnji novinarski konferenci na krovu letala ob vrnitvi s teden dni trajajočega obiska v Južni Ameriki, se mora opravičiti, ker je njegova beseda dokaz užalila številne žrtve zlorab. Dodal je, da bi moral raje uporabiti besedno zvezo “obremenilno dokazno gradivo”.

“Slišati papeža, ki jim v obraz pove, prinesite mi pismo z dokazom, je zaušnica in sedaj vem, da je bila moja izjava neposrečena,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še dejal papež.

Ob tem je dodal, da je Vatikan uvedel preiskavo proti Barrosu, a niso našli nobenega “elementa za obtožbo proti njemu”.

“Vem, koliko so pretrpeli,” je glede žrtev zlorab še dejal papež, ki se je v Čilu tudi zasebno srečal z dvema žrtvama pedofilskih duhovnikov.

Papežev šestdnevni obisk v Čilu in Peruju se je končal v nedeljo z mašo na prostem v perujski prestolnici Lima, ki se je je udeležilo več kot milijon vernikov.

Med obiskom v Peruju se je papež izrekel proti politični korupciji v regiji in opozoril na nevarnosti, ki pretijo prvotnim prebivalcem. V Čilu je med drugim obiskal ženski zapor in molil s preživelimi žrtvami diktatorja Augusta Pinocheta. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen