Nekateri zdravniki sedaj pozivajo še k pregledu Trumpovega duševnega zdravja

2

Predsednik Donald Trump je “odličnega zdravja”, je sporočil zdravnik Bele hiše, dr. Ronny Jackson, po zdravniškem pregledu v petek. Vendar ni jasno, ali so bili opravljeni kakršni koli preizkusi duševnega zdravja, kljub zahtevam strokovnjakov za duševno zdravje, da se opravijo. Jackson je v četrtek prejel pismo, pod katerega se je podpisalo ducat zdravnikov in zdravstvenih delavcev, naj opravi temeljne preiskave duševnega zdravja pri predsedniku. Medtem ko zdravstveni pregledi preteklih petih predsednikov kažejo samo kratko omembo duševnega zdravja in noben zapisnik ne vključuje preizkusov duševnega zdravja, to pismo poudarja, da so pregledi duševnega zdravja pri osebah, starejših od 66 let, rutinski. Trump je star 71.

Zdravstvene smernice kažejo, da je treba bolnikom v tem starostnem obdobju oceniti kognitivno in nevronsko zdravstveno funkcijo.Bela hiša je zavrnila vprašanja o duševnem zdravju Trumpa, ki jih je imenovala “sramotna in smešna”. Že pred pregledom so dejali, da Trump ne bo opravljal preizkusov duševnega zdravja in da se bo sam odločil, katere informacije bo delil z javnostjo. Pismo je bil poslano Jacksonu, ki je pregledal Trumpa.

“Brez takšnega ovrednotenja bo predsednik Trump prejemal oskrbo, ki ni v skladu s standardi, ki se jih uporablja za milijone Američanov, ki jih pokriva Medicare”, piše v pismu. “Enako pomembno je, da brez tega ovrednotenja ameriški ljudje ne bodo imeli jasnega razumevanja o zdravju in dobrem počutju predsednika, kar je bistveno za Američane, da vedo o vsakem predsedniku.”

Medtem ko je resnično ovrednotenje duševnega zdravja stvar zasebnosti posameznika, omenjeni strokovnjaki ugotavljajo, da se porajajo “vse večje skrbi”, da bi se predsednik lahko boril z nekaterimi težavami v duševnem zdravju in priporočajo predsednikovemu zdravniku, da Trumpa pregleda za demenco. V pismu ni pojasnjeno, kako so se omenjene skrbi začele porajati.

Kot pravijo v pismu, težave, za katere trdijo ti strokovnjaki, da so jih opazili, vključujejo nerodnosti v govoru, primere neartikuliranega govora, pozabljanje starih prijateljev, pogosto ponavljanje istih konceptov, zmanjšana fina telesna koordinacija, težave pri branju, poslušanju in razumevanju, sumljiva presoja, načrtovanje, reševanje problemov in nadzor nad svojimi čustvi in izrazito upadanje besednjaka v zadnjih letih, s preveliko odvisnostjo od presežnikov.

Vprašanje duševnega zdravja predsednika je v zadnjih tednih precej aktualno, saj je najbolje prodajana knjiga Michaela Wolffa, Fire and Fury, vzbudila mnogo skrbi glede glavnega poveljnika. Citirajoč ljudi, ki so blizu predsedniku, je Wolff dejal, da je predsednik začel ponavljati tri zgodbe v pogovorih v manj kot 10 minutah, prej je to počel v približno 30-minutnem oknu. Wolff je CNN – ovi Christiane Amanpour izjavil, da “100% ljudi okoli predsednika meni, da ni sposoben opravljati svojih nalog.”

V poskusu nadzora nad storjeno škodo so Trump in Bela hiša Wolffa in Wolffovo knjigo označili kot fiktivno in kot tabloidne smeti ter branili duševno zdravje predsednika.”Pravzaprav, sta skozi vse moje življenje, moji dve največji prednosti bili prav duševna stabilnost in to, da sem bil vedno resnično brihten,” je dejal Trump v navalu objav na tviterju prejšnji teden. Poimenoval se je “zelo stabilnega genija”.

Posebna skupina za svetovanje o pomenu preventive v zdravstvu svetuje zdravnikom, naj iščejo zgodnje znake ali simptome kognitivnih težav, ki vključujejo težave s pomnjenjem ali spremembe v govoru.Med zdravstvenimi strokovnjaki, ki so se podpisali pod dopis, je vsaj 15 doniralo demokratski stranki, vsaj dva sta donirala republikancem (po podatkih FEC); vendar vsi niso in mnogi so znani strokovnjaki na svojem področju, iz Združenih držav, Kanade in Nemčije. V pismu zaključujejo, da je ovrednotenje duševnega zdravja nujno zato, ker “zdravje predsednika sloni na njem – tako kot ameriška življenja in varnost našega naroda”.

Št. komentarjev: 2
  1. McDonald's pravi

    A da je Donald Trump nor?
    Raje se vprašajte, če so demokrati nori, da so dali kandidirat Killary, ko so pa imeli boljšega kandidata Sandersa, ki so ga morali oguljufat, da so potem podarili zmago Donaldu Trumpu. Donald Trump je opravil nalogo, demokrati je niso.

  2. Micka Mandarina pravi

    In kaj bi spremenilo, če bi Trump res imel demenco?
    Za predsednika bi postavili Mikea Pencea in na mesto podpredsednika Teda Cruza.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen