Merklova optimistična glede oblikovanja velike koalicije

0

V Nemčiji so se danes začeli uvodni pogovori o možnosti oblikovanja nove koalicije med konservativno unijo (CDU/CSU) ter socialdemokrati (SPD). Nemška kanclerka in vodja CDU Angela Merkel v pogovore vstopa optimistično, CSU pušča odprte možnosti, SPD pa poudarja potrebo po modernizaciji države, poročajo tuje tiskovne agencije.

“V te pogovore se podajam z optimizmom. V prihodnjih dneh bomo imeli polne roke dela, vendar smo pripravljeni doseči dobre rezultate,” je novinarjem potem, ko je prvič po tednu dni vstopila v prostore socialdemokratov, kjer danes potekajo uvodni pogovori, povedala kanclerka. Ocenila je tudi, da bodo uvodni pogovori potekali hitro in intenzivno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prvak SPD Martin Schulz je ob začetku pogovorov izpostavil potrebo po modernizaciji in reformi države, predvsem na področju šolstva, naložb v nepremičnine, infrastrukture in druga področja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vodja CSU Horst Seehofer je pred začetkom pogajanj novinarjem dejal, da njegova stranka v pogajanja v želji po dogovoru vstopa brez pogojevanja.

Nemška kanclerka se sicer z oblikovanjem nove vlade spopada več kot tri mesece po zmagi na volitvah, kjer je povedla brez večine, v tem času pa je Nemčija ponavadi že imela novo vlado. Dosedanji rekord v sestavljanju povolilne vlade je doslej znašal 86 dni, padel pa je že pred dobrima dvema tednoma.

Uvodni pogovori bodo trajali teden dni, njihov cilj pa je doseči skupni jezik med CDU in njeno bavarsko zaveznico CSU ter SPD. Če bodo dogovori uspešni, naj bi jim nato sledila “prava” koalicijska pogajanja.

Uvodna pogajanja najbrž ne bodo potekala brez zapletov. Pri iskanju skupnega dogovora jih bodo med drugim ovirala različna stališča glede vprašanja več kot milijona prosilcev azila, ki so v Nemčijo prispeli po letu 2015. Konservativni zaveznici si namreč prizadevata za poostritev ukrepov proti imigrantom, ki jih SPD sicer smatra kot nedopustne, še poroča AFP. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen