Biografska zgodovinska drama NAJTEMNEJŠA URA nominirana za šest oskarjev

0

Med njimi tudi za najboljši film in glavno moško vlogo, ki si jo je za  upodobitev britanskega politika Winstona Churchilla prislužil Gary Oldman. Film je nominiran še v kategorijah za najboljšo kostumografijo, scenografijo, fotografijo ter masko in frizuro, ki sta zelo pripomogli k avtentičnosti glavnega lika. Oskarje bodo že devetdesetič zapored podelili 4. marca.

Filmska mojstrovina NAJTEMNEJŠA URA, katere zgodba je umeščena na začetek druge svetovne vojne, ko se je novo pečeni predsednik britanske vlade Winston Churchill zoperstavil mirovnim pogajanjem z nacistično Nemčijo in zahteval, da se okupatorju ne sme popuščati, z jutrišnjim dnem prihaja na sporede slovenskih kinematografov. Premierno pa bo v Koloseju Ljubljana na ogled danes ob 20. uri.

Winston Churchill (Gary Oldman) je bil pred začetkom 2. svetovne vojne član britanskega parlamenta. Veljal je za odločnega in tudi duhovitega politika, vendar je bilo zaradi njegove starosti malo verjetno, da bo postal kandidat za predsednika vlade. Šlo je za obdobje, v katerem je bila situacija v Evropi izjemno zaostrena – na obali Francije je brez možnosti pobega obtičalo na tisoče vojakov zavezniških sil, Evropa je klonila v bojih z okupatorjem. Churchill je svoj mandat nastopil 10. maja 1940, star 65 let.
Njegovi prvi veliki nalogi sta bili evakuacija premaganega ekspedicijskega korpusa iz Dunkerqueja in obramba pred invazijo. Kmalu po nastopu mandata, je soočen z dilemo: skleniti mirovno pogodbo z nacistično Nemčijo ali se podati v (brezupen) boj. Njegovih odločitev mnogokrat niso podpirali niti člani stranke, katere član je bil, niti kralj George VI, ki je takrat vladal Veliki Britaniji.

Ob podpori svoje žene Clemmie (Kristen Scott Thomas), s katero je bil poročen 31 let, in neumorne tajnice  Elizabeth Layton (Lily James)je znal skozi pronicljive politične govore navdihniti svoje ljudstvo, da se postavi za svoje ideale in svobodo.

Biografska zgodovinska drama NAJTEMENEJŠA URA bo v naših kinematografih na sporedu 25. januarja 2018.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen