Bannon se je pisno opravičil Trumpu in njegovi družini ter pravi, da je njegova podpora predsedniku neomajna

0

Nekdanji tesni sodelavec predsednika ZDA Steve Bannon je v nedeljo izdal ponižno pisno opravičilo Donaldu Trumpu in njegovi družini. Predsednikovi sodelavci pa so kljub temu še naprej javno udrihali po njem zaradi izjav, ki so objavljene v knjigi novinarja Michaela Wolffa Ogenj in bes.

Predsednik ZDA je konec tedna skupaj z drugimi republikanskimi voditelji v Camp Davidu postavljal agendo za letošnje leto, vmes pa so si za oddih ogledali nov film z naslovom Največji šovmen, ki pripoveduje zgodbo o ustanovitelju cirkusa Barnum & Bailey, P. T. Barnumu.

Ustreznejšega filma si ne bi mogli ogledati, glede na to kaj se dogaja v ZDA po izdaji Wolffove knjige, ko se sprožajo dvomi o predsednikovi duševni uravnovešenosti. Trump pa tvita, da je zelo pameten in celo zelo uravnovešen genij, zaradi česar se sedaj iz njega norčuje celo konservativni New York Post.

Voditelj oddaje na televiziji Fox News Chris Wallace je v nedeljo direktorja Cie Mika Pompea vprašal kakšno oceno o uravnovešenosti tujega svetovnega voditelja bi dala obveščevalna agencija v varnostni analizi, če bi tvital kaj podobnega. Pompeo je vprašanje zavrnil kot neumno in zagotovil, da je Trump povsem primeren za položaj predsednika.

Pompeu je žal ljudi, ki še vedno ne morejo sprejeti dejstva, da je Trump predsednik, veleposlanica ZDA pri ZN Nikki Haley pa je na televiziji ABC zagotovila, da je enkrat na teden v Beli hiši in še ni slišala, da bi kdo spraševal o duševni stabilnosti predsednika. “Vedno znova me preseneča, kako daleč bodo šli ljudje z laganjem za denar in moč,” je dejala veleposlanica.

Wolffova knjiga trdi, da Trump ni pričakoval volilne zmage in je bil nepripravljen na prevzem položaja. Trumpa opisuje kot otroka v odraslem telesu, ki nima nobene discipline, ne bere ničesar, zvečer je sam brez žene v svoji spalnici, kjer se baše s hamburgerji in gleda televizijo ali telefonira prijateljem.

Trumpa je na televiziji CNN zagovarjal svetovalec Stephen Miller, ki je zagotovil, da je knjiga navaden kup smeti in napadel nekdanjega političnega stratega Bele hiše Bannona zaradi grotesknih maščevalnih komentarjev. Miller je nezadržno hvalil Trumpa in voditelju oddaje Jacku Tapperju ni pustil, da zastavi kakšno vprašanje.

Slednjemu je nato prekipelo in Millerju je zabrusil, da govori le za enega člana občinstva. “Mislim, da smo zapravili dovolj časa naših gledalcev,” je dejal in prekinil prenos. Po vrnitvi je gledalcem zaželel dobrodošlico “nazaj na planetu Zemlja”. Nekaj minut kasneje je od predsednika, ki zatrjuje, da ne gleda televizije, še posebej ne lažnih novic na CNN, prišel tvit, v katerem je opozoril, kako je “Miller uničil lakaja Tapperja”.

Bannon se razen opravičila ni pojavljal nikjer, saj je v hudi nemilosti. Zapuščajo ga zavezniki, ki so hkrati tudi Trumpovi zavezniki, ogroženo je njegovo delovno mesto izvršnega podpredsednika medija Breitbart, na novo zaposlitev pa bi lahko kvečjemu računal pri kakšnem izrazito levem proti-trumpovskem mediju. Za konservativno Ameriko je mrtev in reši ga lahko le Trump, zato je bilo opravičilo zelo ponižno.

Wolff Bannona med drugim citira, kako opredeljuje srečanje Trumpovega sina in drugih sodelavcev z Rusi v Trumpovi stolpnici junija 2016 kot izdajalsko in nedomoljubno dejanje. Donald mlajši je šel na sestanek, da dobi negativne informacije o Hillary Clinton, kar je tudi priznal.

“Donald Trump mlajši je domoljub in dober človek. Obžalujem, da je moja zamuda pri odzivu na netočno poročanje o Donu mlajšemu preusmerila pozornost s predsednikovih zgodovinskih dosežkov v prvem letu mandata,” je sporočil Bannon in zagotovil, da je njegova podpora Trumpu in njegovi agendi neomajna. Ob tem je še dodal, da so bile njegove kritike usmerjene v nekdanjega šefa Trumpove kampanje Paula Manaforta in ne Trumpovega sina.

Cirkuška atmosfera okrog Bele hiše se bo predvidoma nadaljevala danes, ko namerava Trump podeljevati posebne nagrade za najbolj lažne novice leta medijem, katerih poročanje mu ni všeč. Med nominiranimi za “zlate trumpije”, ki pridejo po zlatih globusih, so CNN, Washington Post, New York Times in zagotovo tudi televizija MSNBC. Najbolj gledana politična televizija v ZDA Fox News bo tokrat zanesljivo ostala praznih rok. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen