Žrtve in ranjeni v eksploziji v centru za distribucijo plina na vzhodu Avstrije

0

V eksploziji v največjem avstrijskem centru za distribucijo zemeljskega plina v kraju Baumgarten an der March vzhodno od Dunaja je danes umrla ena oseba, 18 je ranjenih, poroča avstrijska tiskovna agencija APA, ki navaja gasilce. Pet oseb je huje ranjenih. Na območje so prišla številna gasilska vozila in dva reševalna helikopterja.

Eksplozija je odjeknila ob 8.45, nato pa je izbruhnil požar. Požar je pod nadzorom, je francoski tiskovni agenciji AFP povedal tiskovni predstavnik policije Edmund Tragschitz. Izpostavil je veliko ranjenih.

Časnik Kronen Zeitung je pred tem poročal o 60 ranjenih, gasilci pa so kasneje potrdili eno smrtno žrtev in 18 ranjenih. Od tega jih je najmanj pet utrpelo hujše opekline.

Eksplozija je bila po navedbah gasilcev zelo močna, požar, ki je zatem izbruhnil, pa je zajel šest stavb v centru, ki so skoraj povsem zgorele.

Policija je sporočila, da sumijo, da je vzrok eksplozije tehnična napaka. Do eksplozije naj bi prišlo na delu plinovoda, ki teče na površju in ki so ga že tudi izolirali in ni več v pogonu, je za APA sporočil upravljavec centra Gas Connect Austria.

Center v kraju Baumgarten an der March blizu meje s Slovaško je največji avstrijski center za sprejem in distribucijo zemeljskega plina iz Rusije in Norveške ter drugod. Po podatkih upravljavca zemeljski plin tu izmerijo, testirajo ter pripravijo za transport.

Gre za enega najpomembnejših središč za distribucijo zemeljskega plina v Evropi, od koder gredo transavstrijski, zahodno-avstrijski ter avstrijsko-madžarski plinovodi. Distribucijska mreža obsega skoraj 40.000 kilometrov.

Iz tega centra distribuirajo zemeljski plin tudi v Nemčijo, Italijo, Francijo, Hrvaško, Madžarsko in tudi v Slovenijo. Preko njega gre okoli tretjina ruskega plina za Zahodno Evropo. Gas Connect Austria je sicer v stoodstotni lasti avstrijskega energetskega koncerna OMV.

Kot poudarjajo v Gas Connect Austria, je nacionalna oskrba s plinom zaenkrat pokrita, tranzit prek Avstrije v smeri juga in jugovzhoda pa je do nadaljnjega okrnjen. Pri ruskem energetskem gigantu Gazprom zagotavljajo, da poskušajo preusmeriti dobavo plina na jug Evrope, da bi se izognili morebitnim prekinitvam v dobavi, poroča nemški Deutsche Welle in dodaja, da so po eksploziji v Evropi hitro narasle cene plina. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen