Dr. Gorenak razkril kakšne so zakulisne umazanije in kdo so umazani igralci v primeru Branka Šalamuna – Šalčija

5

Piše: dr. Vinko Gorenak

Že tretji zaporedni prispevek na tej strani pišem o policijskem veteranu in invalidu Branku Šalamunu – Šalčiju. Nenavadno, toda čutim, da je prav tako. Za tiste, ki niste sledili primeru, si več lahko preberete v prispevku Ahmad, Branko in razlike med levo in desno politiko in v prispevku Branko Šalamun – Šalči in združenje SEVER.

Če zelo skrajšam, po tem, ko je v javnosti nastopil policijski veteran in invalid Branko Šalamun – Šalči, ki ga notranje ministrstvo iz službenega stanovanja meče na cesto, je poslanska skupina SDS v proceduro vložila zakon, ki rešuje stanovanjski problem za tri kategorije policijskih posameznikov:

 1. policiste invalide – lahko upokojene;
 2. policiste veterane vojne za Slovenijo in
 3. svojce na delu umorjenih policistov.

Zakon je bil obravnavan na Odboru za notranjo politiko 04. 12. 2017, žal v moji odsotnosti, saj sem bil službeno na v naprej planirani poti v Bruslju. Razprava je bila burna, toda glasovanje je pokazalo, da je zakonu nasprotoval en sam poslanec SMS (Simon Zajc). Razumen človek bi sklepal, da bo zakon prihodnji četrtek gladko sprejet. Toda temu ni tako.

No človek bi pričakoval, da bo policijsko veteransko združenje SEVER zakon jasno in glasno podprlo, enako bi pričakoval od obeh policijskih sindikatov. Toda temu ni tako.

Vodstvo združenja SEVER na državni ravni se do sedaj sploh ni oglasilo, vsaj jaz nisem zasledil prav nobene njihove izjave. Jih je pa menda, tako so mi povedali dobro obveščeni viri, pred dnevi v Murski Soboti, pošteno oštel njihov moralni šef Milan Kučan, ki se je menda prav razhudil nad dejstvom, da slabo skrbijo za veterane in dopuščajo, da zakon vlaga SDS. Čista umazana tišina torej.

Nejasno in nelogično igro igrata tudi oba policijska sindikata. Ta vsaj jasno nista nikoli nasprotovala vloženemu zakonu, a ga jasno tudi nista podprla, pišeta o »sistemskem reševanju problema«, pod čemer si med drugim predstavljata taka zakonska določila, da bi po upokojitvi vsak policist lahko zadržal stanovanje in ga po »Jazbinškovem zakonu« za drobiž, kot vsi drugi leta 1992, tudi odkupil. To je seveda iluzija. Preden zapišem, da oba policijska sindikata igrata umazano igro (lahko je naivna), bom počakal do četrtka, ko je zakon na plenarni seji DZ. Dopuščam možnost, da bosta jasno zapisala, da zakon podpirata, da pa želita še kaj več. Eden izmed novinarjev, ki se je ukvarjal s tem primerom, mi je pred kakšno uro poslal SMS v katerem pravi, da bi pričakoval, da bo v četrtek med razpravo in ob glasovanju o zakonu balkon DZ zaseden do zadnjega sedišča, s policisti veterani v njihovih uniformah »pa da vidimo kateri poslanec si bo upal biti proti«. To je njegovo mnenje, da ne bo kdo napačno razumel ta del zapisa. Nisem član ne združenja SEVER (izstopil) ne nobenega policijskega sindikata (nikoli nisem bil), zato njihove odločitve prepuščam njim.

Umazano igro igra tudi SD. Policijska sindikata sta na vse poslanske skupine naslovila dopis v katerem sta razložila kaj več si želita v zakonu. Pripravila sta tudi ustrezne amandmaje. No v SD so vsaj enemu od sindikatov navdušeno povedali, da bi oni podprli njihove amandmaje, če bi jih vložila SDS. Ja zakaj pa? Če policijske amandmaje podpirajo jih naj vložijo. Umazana igra torej.

Dejstvo pa je, da zelo, zelo umazano igro vodi tudi Vlada RS. Ta pritiska na koalicijske poslance naj zakona ne podprejo. Vlada RS navaja umazan in razlog za zavrnitev zakona. Kot pravi je zavezana socialnemu dialogu s policijskima sindikatoma in ker sindikata po njenem mnenju, zakonu nasprotujeta, je posledično proti tudi Vlada RS. Kako umazan razlog! Kot, da je do sedaj v DZ pošiljala le zakone, ki so jih podpirali sindikati. Kot drugi razlog nasprotovanja zakonu Vlada RS navaja drug umazan razlog. Pravi, da morajo policijski upokojeni invalidi, veterani in svojci na delu umrlih policistov, takoj in nemudoma iz policijskih službenih stanovanj (tudi če na cesto), ker ta potrebuje za nove mlade policiste.  To je seveda čista laž. V Sloveniji je 61 praznih policijskih stanovanj. Res da je večina izven Ljubljane. Naj jih prodajo in kupijo nova policijska stanovanja v Ljubljani. Kar 3740 takih obnovljenih stanovanj, kakršno zaseda Branko Šalamun Šalči, bi lahko kupila Vlada RS, samo na račun 8000 na novo zaposlenih v javni upravi. Da ne govorimo o celi milijardi evrov več denarja v državni blagajni v letu 2017, napram letu 2014. Nihče me ne bo prepričal, da ni mogoče kupiti nekaj deset stanovanj za take primere. Pa še tretja umazanija Vlade RS. Problem bodo menda celovito rešili z Zakonom o vojnih veteranih do aprila 2018. Ja pa ja. Ministrica za socialo, kamor sodijo tudi vojni veterani, Anja Kopač Mrak, menda že hodi po trepalnicah in kriči, da tovrstni posegi v zakon niso mogoči.

Bo policijski veteran, invalid in upokojeni samohranilec Branko Šalamun – Šalči s sinom torej pristal na cesti? Kako ironično. Kar na dvorišču pred blokom kjer sedaj stanuje? Tam na Kotnikovi 6 v Ljubljani, kjer so nastanjeni ilegalni migranti – sedaj prosilci za azil, katerih dom seveda obnavljajo in to v državi, ki jo je soustvarjal Branko Šalamun – Šalči, na račun vseh davkoplačevalcev, torej tudi na njegov račun? Kako nečloveško, kako umazano!

V četrtek bom javno objavil izpisek glasovanja vseh poslancev.

Št. komentarjev: 5
 1. nace pravi

  Že od samega začetka je bilo jasno, da so komiji zraven, ki so se vedno izživljali nad nemočnimi. Sram naj jih bo v njihovo rdečo kosmato dušo!

 2. arjuna pravi

  Gorenak je definitivno najbolj koristen poslanec SDS! Kapo dol!

 3. Pero pravi

  Vedno, kjer se zasveti ime prefarbanih komunistov, je to znak, da se bo omalovaževalo tako osamosvojitelje kot Slovenijo. SD ste sramota za slovenski narod!

 4. raft pravi

  b

 5. Pubec pravi

  Ta neumna zakonodaja je bila VERJETNO v veljavi že tedaj, ko je bil Gorenak še minister ?In kaj je takrat naredil v zvezi s tem?

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen