Washington Post med 17 dobrih stvari leta 2017 uvrstil tudi obsodbo Ratka Mladića

0

Ameriški časnik Washington Post v oceni leta 2017 piše, da vse ni bilo tako črno, kot se zdi, in navaja 17 dobrih stvari, ki so se zgodile. Med njimi so obsodba vojnega zločinca Ratka Mladića v Haagu in poraz Islamske države (IS) v Iraku. Časopis opozarja, da vseh 17 dobrih stvari za vsakega bralca morda ne bo dobrih.

Med temi je zagotovo volilni poraz republikanca Royja Moora v Alabami na posebnih senatnih volitvah proti demokratu Dougu Jonesu. Moorovi podporniki sicer ne berejo Washington Posta, ki je objavil izpovedi žensk, ki jih je Moore spolno nadlegoval pred desetletji.

Časopis na prvo mesto dobrih stvari postavlja nadaljevanje ameriške in svetovne gospodarske rasti, sledi poraz IS pred poplavo izpovedi žensk o spolnih nadlegovanjih slavnih in mogočnih, zaroko britanskega princa Harryja z igralko Meghan Markle, ki je mulatka, legalizacijo istospolnih porok v Avstraliji in obsodbo “balkanskega klavca”, bivšega poveljnika vojske Republike srbske Ratka Mladića na dosmrtni zapor.

Washington Post med dobre stvari uvršča tudi zavrnitev prepovedi potovanj predsednika Donalda Trumpa na ameriških sodiščih in sodne blokade odvzema proračunskega denarja mestom, ki ščitijo nezakonite priseljence. Na seznamu je tudi nastanek prve športne lutke Barbie s hidžabom, ki so jo naredili po prvi ameriški muslimanski dobitnici olimpijske medalje, sabljarki Ibtihaj Muhammad.

Na seznamu dobrih so še ljudje, ki so hitro priskočili na pomoč žrtvam orkanov v ZDA in Karibih, zmaga Emmanuela Macrona na francoskih predsedniških volitvah proti skrajno desni Marine Le Pen, nadaljevanje padanja stopnje nosečnosti med ameriškimi najstnicami, odhod s položaja Gambijca Yahyje Jammeha, ki je 22 let zlorabljal oblast predsednika države.

Ženske v Savdski Arabiji bodo lahko po novem vozile avtomobile, zdravstvena reforma Baracka Obame je preživela kopico napadov republikanske stranke, čeprav je ohromljena, ker so v davčno reformo uspeli vriniti določilo, ki odpravlja obvezno zavarovanje za vse.

Na koncu časopis omenja še velik napredek v genski terapiji na področju dedne slepote in otroške levkemije, povsem na koncu pa se časopis znova vrne domov in pohvali napredek v delovanju sistema podzemne železnice v prestolnici ZDA. Newyorčani bi bili takšne novice izjemno veseli, pa tudi drugje, saj ameriška infrastruktura še naprej propada.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen