V Rusiji začetek kampanje pred predsedniškimi volitvami 18. marca, glavni Putinov kritik Navalni še ni čisto obupal

0

V Rusiji se je danes uradno začela kampanja pred predsedniškimi volitvami, ki bodo glede na odločitev ruskega parlamenta potekale 18. marca, na obletnico uradne priključitve ukrajinskega Krima Rusiji. Prepričljiva zmaga na volitvah se obeta trenutnemu predsedniku Vladimirju Putinu.

Začetek kampanje je bil določen z objavo sklepa parlamenta v uradnem časopisu vlade Rosijskaja Gazeta, kjer je določen tudi datum volitev – 18. marec, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Datum sovpada s četrto obletnico podpisa pogodbe o priključitvi ukrajinskega polotoka Krim Rusiji, ki je sledil dva dneva po referendumu na to temo. Tega sta tako Kijev kot Zahod označila za nezakonitega.

Putin je vnovično kandidaturo napovedal v začetku meseca, pred dnevi pa je nato na letni novinarski konferenci še pojasnil, da bo kandidiral kot neodvisen kandidat. Pričakuje široko podporo političnih strank in javnosti, “ki z njim delijo poglede o razvoju države”.

Putin, ki je predsednik vlade ali države že od leta 2000, bo po pričakovanjih brez težav dobil volitve in bo tako podaljšal svojo vladavino vsaj do leta 2024. Po anketi, ki jo je minulo sredo objavila neodvisna agencija Levada, bi zanj glasovalo 75 odstotkov vprašanih, čeprav volilnega programa še ni predstavil.

Vodja ruske volilne komisije Ela Pmfilova je minuli teden dejala, da je namero kandidature izrazilo 23 ljudi, lahko pa to število še naraste. Med njimi sta denimo Genadij Zjuganov in Vladimir Žirinovski, dolgoletna voditelja ruske komunistične stranke in ultra-konservativne LDPR. Obeta se jima do 10 odstotkov glasov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Putinov kritik Aleksej Navalni ne sme kandidirati zaradi kazenske obsodbe, ki je po njegovih besedah politično motivirana.

Navalni, ki je v minulem letu organiziral zborovanja po vsej Rusiji, je danes znova nakazal, da ne namerava obupati. Dejal je, da potrebuje skupino najmanj 500 ljudi, ki bi zanj vložili kandidaturo, sam pa bo v ta namen poskušal organizirati 20 zborovanj v 20 mestih po vsej državi.

“Naša kampanja je vsedržavna in zdelo se nam je prav, da kandidature ne sprožimo samo v Moskvi,” je zapisal na svojem blogu. “Putin, njegova volilna komisija in njegova sodišča nam bodo poskušali dopovedati, da je belo črno. Poskušali nas bodo prepričati, da so volitve, na katerih edini kandidat, ki vodi kampanjo, ki ima resnično podporo, ne more sodelovati, normalne,” je dejal in zagrozil, da bo pozval k bojkotu volitev, če mu ne bodo dovolili kandidirati.

Med morebitnimi kandidati se omenja tudi Ksenja Sobčak, nekdanja zvezda družabnega življenja, ki je postala televizijska voditeljica. Številni ji po pisanju AFP pripisujejo podporo Kremlja, njena naloga pa naj bi bila razdeliti opozicijo in okrepiti zanimanje za volitve. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen