Tako izgleda sodba arbitražnega sodišča zaradi Cerarjeve cagavosti v praksi; hrvaška policija ščiti svoje ribiče vse do sredine Piranskega zaliva!?

20

Hrvaška policija je danes hrvaškim ribičem svetovala, naj po 29. decembru nadaljujejo običajno delo v Piranskem zalivu, je za STA povedal umaški ribič Daniele Kolec. Kot je dodal, je hrvaška policija ribičem dejala, naj lovijo do sredinske črte v Piranskem zalivu ter da jih bodo zaščitili pred slovensko policijo, če bo potrebno.

[su_box title=”Hrvaška ima vedno bolj za norca Cerarja in Erjavca: tokrat z noto pozvala Slovenijo, naj se vzdrži enostranskih potez“]Hrvaško zunanje ministrstvo je danes v luči slovenske napovedi implementacije arbitražne sodbe pozvalo slovenske državne organe, naj se izogibajo incidentom in enostranskim ukrepom, ki bi bili namenjeni poskusom spremembe stanja na terenu v škodo Hrvaške. Izrazili so pripravljenost za neposreden dogovor o rešitvi spora o meji. V diplomatski noti, ki so jo danes poslali slovenskemu veleposlaništvu v Zagrebu, so pozvali Slovenijo, naj ostane zavezana mirnemu reševanju odprtih vprašanj, kot se spodobi za dve sosednji državi članici EU in zveze Nato. Obenem so opozorili, da bi bile enostranske poteze, s katerimi bi poskusili spremeniti stanje na terenu v škodo Hrvaške, nesprejemljive. “Vsaka takšna poteza je nesprejemljiva. Ukrepi, ki bi vključevali tudi grožnje s silo ali izvajanje sile bodo v skladu z listino Združenih narodov huda kršitev mednarodnega prava,” so zapisali v današnjem sporočilu za javnost, ki je objavljeno na spletni strani hrvaškega zunanjega ministrstva. Izrazili so tudi pričakovanje, da se bo Slovenija, predvsem v interesu prebivalcev obeh držav, ki živijo ob meji, vzdržala delovanja, ki bi lahko povzročilo incidente in po nepotrebnem povečalo napetosti. Ministrstvo je v sporočilu še zapisalo, da je izvajanje arbitražnih odločitev “popolnoma prepuščeno prostovoljnemu izvajanju in dogovoru med strankama v sporu”. Dodali so, da je bila Hrvaška “popolnoma jasna” v svojih sporočilih, da ne more sprejeti arbitražne odločbe in je ne bo izvajala. Izrazili so pripravljenost, da v neposrednem dialogu s Slovenijo uredijo “še vedno odprto vprašanje meje”. Zapisali so še, da je Hrvaška za to predlagala ustrezen pravni okvir in se je pripravljena pogajati o končni mejni črti, ki bo v interesu obeh držav in njunih prebivalcev. Slovenijo so prav tako pozvali, naj svoje delovanje usmeri v iskanje konstruktivne in obojestransko sprejemljive rešitve za vprašanje meje med državama.[/su_box]

“Policija nam je dejala, da lahko še naprej delamo do sredinske črte kot običajno vsak dan ter da bodo oni opravljali svoje delo in nas zaščitili,” je povedal Kolec, ki je član združenja ribičev Mare Croaticum. Potrdil je, da je bilo na današnjem srečanju s policijo približno 25 hrvaških ribičev.

Kolec je še povedal, da je policija svetovala ribičem, naj sami ne “delajo težav” ter naj se izogibajo provokacijam in incidentom. Ocenil je, da so slovenski policisti tudi danes provocirali, ko so “z brzostrelkami skočili na ladjo dveh hrvaških ribičev”.

Kot je dodal, so hrvaški ribiči danes šli na posvetovanje s policijo, da bi izvedeli, kako ravnati, ker so “ljudje nekoliko živčni” glede napovedi Slovenije, da bo po 29. decembru uveljavila mejo na morju v skladu z arbitražno razsodbo, ki jo Hrvaška zavrača. Arbitražno sodišče je sicer določilo približno tri četrtine Piranskega zaliva Sloveniji.

Kolec je tudi dejal, da je na nedavnem srečanju s slovenskimi kolegi iz Pirana znova predlagal kondominij v Piranskem zalivu. Povedal je tudi, da nasprotuje izvajanju ribiškega dela sporazuma o maloobmejnemu prometu in sodelovanju, ki slovenskim ribičem omogoča ribolov do Vrsarja na Hrvaškem.

Hrvaška policija je potrdila, da so imeli redno srečanje z ribiči, niso pa želeli potrditi, da so svetovali ribičem, kako naj se obnašajo v Piranskem zalivu. Na vprašanje hrvaškega uredništva regionalne televizije N1, ali bodo v petek okrepili nadzor v Piranskem zalivu, so v policijski upravi hrvaške Istre odgovorili, da bodo ravnali v skladu z običajnimi dnevnimi dejavnostmi.

Pripis 30.12.2017:  Šefic: V slovensko morje vplule tri hrvaške ribiške ladje

Nekaj pred sedmo uro zjutraj so tri hrvaške ribiške ladje, ki so jih spremljali hrvaški policijski čolni, vplule v slovensko morje, je v izjavi za medije pojasnil državni sekretar Boštjan Šefic. Slovenska policija se je nemudoma odzvala in celotno dogajanje tudi dokumentirala. Kasneje so se razmere umirile in v tem trenutku vse poteka normalno.

Slovenska policija je omenjene hrvaške ribiške ladje opozorila, da se nahajajo v slovenskem morju, da so nezakonito prestopile državno mejo ter da so v prekršku in da bo policija izvedla ustrezne prekrškovne postopke, je v današnji izjavi v Kopru pojasnil državni sekretar na notranjem ministrstvu Šefic.

Celotno dogajanje je bilo tudi dokumentirano in na podlagi tega bo policija izvedla vse potrebne aktivnosti. Kasneje je v slovensko morje sicer vplula še ena ladja, a po ugotovitvah slovenske strani je do tega prišlo zaradi okvare na enem od hrvaških ribiških čolnov. “Kasneje je bilo v slovenskem morju mirno in ta trenutek vse poteka normalno,” je dodal državni sekretar.

Šefic je obenem poudaril, da slovenski državni organi nadzirajo celotno slovensko morje in imajo situacijo “popolnoma pod kontrolo”. Na žalost pa še vedno prihaja do incidentov oz. prekškov. “Mi bomo naredili vse, da bi bilo tega čim manj oziroma da tega ne bi bilo. Če pa bo, bomo pa seveda ukrepali v skladu z zakonodajo in tudi izrekli globe,” je dodal.

Državni sekretar je izpostavil tudi usklajeno delovanje slovenskih organov ob jutranjem incidentu. Ko je izplula slovenska policija, je bil namreč prisoten tudi ribiški inšpektor, ki je izvedel svoj postopek in dokumentiral dogajanje.

Glede na to, da so plovila hrvaške policije poskušala preprečevati postopek, slovenska policija hrvaškim ribičem v konkretnem primeru ni izdala globe. “Ne glede na to je policija vse dokumentirala, identificirala plovila in bo potem nadaljevala ustrezne postopke,” je navedel Šefic.

Policija ima sicer po njegovih besedah vseskozi nadzor nad slovenskim morjem in je reagirala na vsa vplutja hrvaških plovil: “Spremenjeno je to, da bomo z današnjim dnem tudi kaznovali oz. vodili postopke za vse tiste, ki bodo nezakonito vstopali v slovensko morje.”

Prekrškovni postopek je, tako Šefic, zelo natančno urejen tudi v primerih, ko gre za storilca iz druge države: “Če bi se zgodilo, da hrvaški pristojni organi ne bi želeli sodelovati, imamo tudi druge možnosti, s katerimi bomo te odločbe vročili in seveda tudi izterjali kazni.”

Policija ima sicer tudi na morju diskrecijo, katera opozorila izreči, torej ne nujno kazni. “Policisti se bodo temu primerno odločali. Bo pa, ker gre za državno mejo, prav gotovo večkrat izrečena kazen,” je dodal.

Z uveljavitvijo arbitražne razsodbe lahko sicer tako hrvaški kot slovenski ribiči lovijo onkraj meje na morju, a kot je poudaril Šefic, morajo za to pridobiti ustrezna dovoljenja. Ta bodo izdana, če bodo ribiči zanje zaprosili.

Je bil pa Šefic jasen, da bo slovenska policija naše ribiče zaščitila. “V slovenskem morju ne sme delovati noben drug državni organ razen slovenskih in seveda bomo ustrezno ukrepali. Zato so pripravljeni tudi ustrezni načrti policije,” je dodal ter izrazil upanje, da do česa takega ne bo prišlo.

Morebitna okrepitev policijskih enot je sicer stvar odločitve policije. Kot je dodal državni sekretar, pa so že izpeljali določene aktivnosti “kar se tiče kadrovskih zadev, organizacijskih zadev, tudi tehničnih”. Posamezne aktivnosti bodo potekale tudi v prihodnje v skladu s skupno oceno razmer in potreb.

Namestnik generalnega direktorja policije Simon Velički je poudaril, da so vsi načini izvedbe policijskih nalog na slovenski strani nekonfliktni. Obenem pa je izpostavil, da slovenski policisti “izvajajo potrebno oblastnost nad območjem celotnega slovenskega morja in seveda bodo pazljivi tudi na dogajanje naših ribičev in po potrebi zagotavljali varnost tudi njim”.

Po besedah direktorja Policijske uprave Koper Danimirja Rebca imajo trenutno na razpolago pet policijskih plovil in s tem trenutno obvladujejo razmere v slovenskem morju. (sta/ured)

Št. komentarjev: 20
 1. Gogi pravi

  Cmerar pač vodi anti-slovensko politiko. To je videti že iz Lune. Piranski zaliv je samo dokaz za to.

 2. ilko pravi

  Namesto, da bi naši policijski čolni patruljirali po razmejitveni črti AS, hrvaške ribiče opazujejo iz Pirana. Tako se ne brani svoje zemlje in vod!!!

 3. re gornjim pravi

  Da se ni Jajo “dogovoril” za kaj “pametnega”?

 4. pubec pravi

  Vprašajte JJ mogoče ima spet ” kakšno idejo ali briljantno strategijo”.

 5. Toni Fer pravi

  Vse dogajanje služi le politiki! Ni fer do prebivalcev tam na eni ali drugi strani meje, ki so obsojeni na sobivanje. Naj se dogovorijo za tiste smr dljive ribe, mogoče na način, kolikor oni v našem morju, toliko mi v njihovem. Prepirov ne bi bilo več. Politiki bi ostali brez smr dljivih pik.
  Razlika je le, komu se bo plačevalo davke to je vse.
  Sicer je krivda za nesporazume na Pahorju. Kako so nas Italjani privijali za vstop v EU? Sedaj je tam mir. Vse smo rešili pred vstopom v EU. S Hrvati je to preprečil Pahor zaradi vikenda na Hrvaškem. Kako fantastičen dan!

 6. raft pravi

  Lahko se vsi skupaj mečete na glavo, pa nam dodeljeno morje v piranskem zalivu ne bo naše brez izstreljenega rafala. Imamo namreč opravka z najbolj pokvarjenim in zabitim narodom na planetu.

 7. raft pravi

  Kje ste sedaj Primorske mone? Vstala je primorska? A ja, samo za zastonj sendviče in pijačo?

 8. raft pravi

  j

 9. Re gornjemu pravi

  Pa kaj bi butl raft rad? Se šel vojno? Mogoče pa samo pumpaš in bi potem z usranimi gatami kam poniknil “situacijo prepustil” drugim?

 10. raft pravi

  h

 11. raft pravi

  Re gornjemu pravi:

  Pa kaj bi butl raft rad? Se šel vojno? Mogoče pa samo pumpaš in bi potem z usranimi gatami kam poniknil “situacijo prepustil” drugim
  ———————-
  Re gornjemu: ta pravi Slovenec se pa res ne userje pred nekimi prepotentnimi hrvateki.
  Pa še nekaj pi-čka leva-karska: Če te je strah, pot pod noge in ne vračaj se.

 12. raft pravi

  l

 13. Lojze Kuhelj pravi

  Slovenska policija bi morala zajet prvi hvasaki col ali ladjo,ki prekoraci novo mejo,zapleniti,odvleci v luko Koper in zadrzati toliko casa,dokler segloba ne placa,pa tudi v primeru,da pride do streljanja,who carers,red mora bit!

 14. re gornjemu pravi

  Srečna Slovenija, ki ima “take hrabre , prave” , vendar zelo neumne in primitivne “Slovence”,kot je raft, ki bi najraje ostali v državi sami. No morda bi naj ostalo nekaj opranoglavih ovčic, ki bi enoglasno blejale z njim v čredi.

 15. raft pravi

  re gornjemu pravi:
  01. 01. 2018 ob 11:10
  Srečna Slovenija, ki ima “take hrabre , prave” , vendar zelo neumne in primitivne “Slovence”,kot je raft, ki bi najraje ostali v državi sami. No morda bi naj ostalo nekaj opranoglavih ovčic, ki bi enoglasno blejale z njim v čredi
  ————————-
  Slovenija je nastala zaradi takih kot je raft. Zaradi tvojih idolov re gornji, pa je po drugi sv. vojni postala eno samo veliko morišče najboljših Slovencev.

 16. Aurelius pravi

  Vsem poštenim Slovencem želim v novem letu vse dobro, veliko zdravja in uspehov in da bi v tem volilnem letu končno kaviakomunajzarjem pokazali, da si jih ne želimo več nikjer tam, kjer se deli davkoplačevalski denar. Kaviarkomunajzarskim prdastim potrčkotom, ki nam na tem in ostalih spletnih portalih onesnažujete okolje, pa želim še več zarečenega kruha, kot pa ste ga do sedaj požrli !

 17. kontra re gornjemu pravi

  Nesrečna Slovenija, ki ima “take hrabre , prave” , vendar zelo neumne in primitivne “Slovence”,kot je re gornjemu, ki bi najraje ostali v državi sami. No poleg njega bi lahko ostale le še opranoglave ovčice, ki bi enoglasno blejale z njim v čredi.

 18. fiat pravi

  Slovenija ne more biti uspešna v sporu za mejo na morju, če del Slovencev razsodbo arbitražnega sodišča sprejema, del pa odklanja.

 19. fiat pravi

  Slovenija ne more biti uspešna v sporu s Hrvaško, če en del Slovencev sodbo arbitražnega sodišča sprejema, drugi del pa odklanja.

 20. fiat pravi

  Hej, hej!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen