Škandal na Hrvaškem: učitelj verouka na Hrvaškem pred učenci govoril o streljanju Mesića in Pusićeve “v glavo po kratkem postopku”

3

Zagrebška nadškofija se je distancirala od izjav učitelja verouka Krešimirja Bagarića, ki je učencem osmega razreda v eni od zagrebških osnovnih šol med veroukom govoril o tem, da je treba ustreliti bivšega hrvaškega predsednika Stipeta Mesića in bivšo zunanjo ministrico Vesno Pusić. Poveličeval je tudi vojnega zločinca Ratka Mladića.

Novičarski portal index.hr je v četrtek objavil zvočne posnetke, na katerih je slišati Bagarića, kako med veroukom v zagrebški šoli Matije Gubca poziva k nasilju. Posnel ga je eden od učencev, potem ko naj bi Bagarić večkrat med poukom na podoben način govoril o svojih političnih stališčih.

Zagrebška nadškofija je danes sporočila, da so bili seznanjeni z neprimernimi izjavami Bagarića in so se od njegovih stališč ogradili. Obžalovali so, ker je zlorabil verouk, in napovedali, da bodo odločili o morebitnih nadaljnjih postopkih proti njemu. Glede na pogodbo med Zagrebom in Vatikanom je za učitelje verouka odgovorna katoliška cerkev na Hrvaškem.

Hrvaška ministrica za znanost in izobraževanje Blaženka Divjak je danes dejala, da je bila šokirana, ko je izvedela za sovražni govor Bagarića. Napovedala je preiskavo o vseh okoliščinah dogodka.

Tudi ravnateljica šole Ljiljana Klinger je bila šokirana nad stališči Bagarića. Obsodila je njegov poziv na linč omenjenih hrvaških politikov in sovražni govor. Njegovo obnašanje je označila za nezaslišano, še posebej, ker gre za izjave učitelja verouka v božičnem času.

Kot je slišati na več kot desetminutnem posnetku, je med drugim povedal, da je treba Mesića in Pusićevo “ustreliti v glavo po kratkem postopku” ter ju “kot izdajalca vreči v greznico”. Za izdajalca je označil tudi bivšega hrvaškega predsednika Iva Josipovića.

To je sicer dejal po objavi dokončne sodbe haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije proti šesterici Hrvatov iz BiH, visokih predstavnikov Herceg-Bosne. Mesić in Pusićeva sta bila po sodbi deležna tudi groženj s smrtjo, tako kot nekateri novinarji, ki so o omenjenih obsojenih bosanskih Hrvatih govorili kot o vojnih zločincih.

Bagarić je dejal tudi, da bi morali med operacijo Nevihta leta 1995 za Srbe odpreti dva koridorja – enega proti Zagrebu in drugega proti Reki – ter jim “nabiti glave na kol”, nato pa vstopiti na hrvaško območje, ki je bilo pod okupacijo srbskih sil. Žalil je tudi takratne hrvaške oblasti kot “kratkovidne butce in kretene”.

Hvalil pa je obsojenega vojnega zločinca Ratka Mladića, češ da je znal zaščititi srbske interese za razliko od hrvaške strani, ki je, kot je dejal, imela “bedake”.

Izražal je tudi homofobna stališča in polovico učiteljev s svoje šole označil za jugonostalgike, češ da so letos praznovali nekdanji dan republike 29. november. Med drugim je dejal, da je lahko tudi “učitelj včasih nor”.

Podobne izjave, kot so Bagarićeve, sicer niso redkost v hrvaškem javnem prostoru, posebej na spletnih družbenih omrežjih in forumih, a tudi na posameznih skrajno desničarskih portalih. (sta)

 

Št. komentarjev: 3
  1. maja pravi

    Nobena obleka ni tako sveta, da si je nebi oblekel hudič, je nekje zapisano.

  2. jankec pravi

    Buteljni, nič ni poveličeval zločinca Mladića temveč je hotel povedati samo kako se brani lasten narod. Ne pa kot so to počeli razni mesići, pusići in ostala hrvaška izdajalska golazen.Za veleizdajalce kakršna sta ta dva obstaja samo ena kazen in sicer štrik ali šus.Tako misli Bagarić, tako misli na stotine tisočev hrvaških domoljubov, razen hrvaške izdajalske komunajzarske sodrge in bojazljivcev, ki se še dandanes pokakajo od strahu ob misli na perkoviće, mustaće itn.

  3. jankec pravi

    S Krešotom se strijnam 200%.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen