Še eno pokritje “našega”: Zvonko Fišer oproščen zlorabe položaja v zadevi Škrlec

8

Bilo je za pričakovati. Okrajno sodišče v Novem mestu je nekdanjega generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja oprostilo očitkov o zlorabi položaja pri imenovanju Boštjana Škrleca za generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva. Soobdolženega v zadevi, nekdanjega pravosodnega ministra Aleša Zalarja tudi danes ni bilo na sodišče, zato je bil iz postopka izločen.

[su_box title=”PREBERITE ŠE TO”]Sramota od sramote ali kako aparatčiki čakajo na sodno zastaranje: Zalarja in Fišerja ni bilo niti na novomeško sodišče!? Več TUKAJ.[/su_box]

Sodišče je na današnjem naroku izpeljalo praktično celotno glavno obravnavo, od Fišerjevega zagovora do zaključnih besed in razglasitve sodbe. Še pred tem je sodnica Melita Perko zavrnila vse predloge za pridobitev nekaterih dodatnih listin, kot tudi za zaslišanje nekaterih prič, saj je, kot je dejala, iz pisnih listin, ki jih ima sodišče, dejansko stanje dovolj dobro razjasnjeno.

V razglasitvi ustne sodbe je sodnica menila, da je treba Fišerja oprostiti, ker mu ni mogoče dokazati naklepa storiti kaznivo dejanje zlorabe položaja, prav tako ne naklepa Škrlecu pridobiti nepremoženjsko korist, kar mu je očitalo tožilstvo. Dejala je, da vsaka kršitev postopka še ne pomeni zlorabe položaja.

Tožilstvo je na razsodbo napovedalo pritožbo.

Danes bi moralo sodišče izpeljati tudi sojenje soobdolženemu v isti zadevi, nekdanjemu pravosodnemu ministru Zalarju, a tega tudi danes ni bilo na sodišče. Sodnica ga je zato izločila iz postopka in določila, da bo zanj postopek izpeljala posebej. Izdala je tudi odredbo za Zalarjevo prisilno privedbo, ki pa jo je preklicala po tem, ko ji je Zalarjev odvetnik Emil Zakonjšek zagotovil, da se bo Zalar zagotovo udeležil naroka, ki je razpisan za 8. januar. Kot je namreč dejal, naj bi bil Zalar, ki se več narokov ni udeležil že v Ljubljani, iz katere je bilo sojenje preneseno v Novo mesto, do 30. decembra na službenem potovanju v Makedoniji.

Po razglasitvi oprostilne sodbe je Fišer za STA izrazil zadovoljstvo. Sodišče je po njegovi oceni sprejelo praktično vse teze obrambe, sodba pa po njegovih besedah dokazuje, da je bil celoten postopek nepotreben in da “je imel verjetno drug namen, kot je namen tovrstnih postopkov”.

V današnjem zagovoru je Fišer sicer priznal, da je postopek imenovanja Škleca tik pred imenovanjem nove vlade leta 2012 izpeljal s kombiniranjem dveh različnih postopkov – najprej so imenovanje vodili po postopku za imenovanje javnega uslužbenca, po pritožbi ene od prijavljenih in imenovanju Škrleca za višjega tožilca pa so ga dokončali po postopku za dodelitev tožilca. Fišer je danes dejal, da je bil prepričan, da je takšno kombiniranje mogoče.

Tožilka Manja Prezelj pa je nasprotno v zaključni besedi opozorila, da sta nezakonitost kombiniranja dveh postopkov, ki morata sicer potekati ločeno, ugotovila tako upravno sodišče kot Državnotožilski svet in nadzorna komisija ministrstva za pravosodje. Ocenila je, da v primeru Fišerja, ki je prava uka stranka in naj bi celo sam sodeloval pri pripravi zakona o državnem tožilstvu, ni mogoče izgovarjati na zmoto v razlagi zakona. (sta/ured)

Št. komentarjev: 8
 1. cimos pravi

  Tako je bilo in tako bo še enih 30 let v tej naši socialistični vukoj*bini. Žal. Janša pa je premalo močen, da bi na tem področju lahko kaj spremenil. S tistimi vztrajniškimi propalicami tam pred sodiščem zagotovo ne.

 2. Miha pravi

  Dve koruptivni pojavi, ki jo ščiti največji koruptivec v Sloveniji, t.j. tovariš Plavi iz Murgel.

 3. Renato pravi

  Beda od bede, kaj se gredo tile komunisti. Tale Škrlec pa tudi zgleda kot en navaden bebo.

 4. Klemen pravi

  Paradržava v vsej svoji lepoti.

 5. bruh pravi

  a ste imeli kakšen svom?…saj smo vi to napovedovali……ajd…kućanov udbaški smrdeči sodsni sistem ne bo NIKOLI obtožila in bo VEDNo zaščitilo “naše” smrdeče komunistične mafijske zločinske rdeče kadre….ajd..tako,da…. bodimo resni.. taki so bili in taki bodo ostali….ajd…

 6. bruh pravi

  a ste imeli kakšen dvom?…saj smo vsi to napovedovali……ajd…kućanov udbaški smrdeči sodsni sistem ne bo NIKOLI obtožila in bo VEDNo zaščitilo “naše” smrdeče komunistične mafijske zločinske rdeče kadre….ajd..tako,da…. bodimo resni.. taki so bili in taki bodo ostali….

 7. bruh pravi

  in prosim umaknite sliko starega kućanovega zločinskega in udbaškega smrdečega rdečega pra sca in tudi tistega, ki je kućanov klan skril v europo….ajd…

 8. Janez pravi

  belokranjska družina Perko ni kar tako

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen