Ruski poslanci ameriškim medijem onemogočili vstop v dumo

0

Ruski poslanci so danes potrdili ukrep, s katerim so novinarjem ameriških medijev, ki so jih v torek označili za “tuje agente”, onemogočili vstop v spodnji dom ruskega parlamenta. Gre za odgovor na enako potezo ameriškega kongresa, ki je akreditacije odvzel novinarjem ruske državne televizije Russia Today (RT).

“V luči zaščite demokratičnih vrednot so si poslanci dume vzeli pravico, da uvedejo sorazmerne ukrepe v povezavi z odvzemom akreditacij za vstop v ameriški kongres več ruskim novinarjem,” so zapisali v odločitvi, kot so poročale ruske tiskovne agencije.

Ukrep je podprlo 413 poslancev dume, zgolj eden je bil proti. Že v torek ga je potrdil tudi zgornji dom ruskega parlamenta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusko pravosodno ministrstvo je sicer v torek navedlo devet medijev, ki jih je uvrstilo med t. i. tuje agente, potem ko so novembra vstopila v veljavo nova pravila, v skladu s katerimi je lahko za tujega agenta označen vsak medij, ki prejema finančna sredstva iz tujine. Gre za Voice of America in Radio Free Europe/Radio Liberty ter njune podružnice. Ti mediji so v Rusiji deležni dodatnih pogojev in zahtev glede delovanja in če jih ne izpolnijo, jim grozi ustavitev dejavnosti.

Gre v bistvu za odgovor Moskve na ukrepe ZDA, ki so od dopisništva RT zahtevali, da se registrira kot tuji agent. V nasprotnem primeru so ZDA zagrozile z zaprtjem transakcijskega računa in aretacijo vodje dopisništva. Za pristojne oblasti v ZDA RT in ruska tiskovna agencija Sputnik sedaj nista več običajna medija, ampak ju imajo za kanale ruske propagande.

V Rusiji je sicer skupno akreditiranih 20 ameriških medijev, kažejo podatki na spletni strani ruskega zunanjega ministrstva, ki vodi register tujih medijev in novinarjem izdaja dokumente. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen