Romunski parlament pod taktirko komunistov in liberalcev potrdil sporno reformo pravosodja

0

Spodnji dom romunskega parlamenta je danes kljub številnim kritikam potrdil predloga zakonov, ki med drugim predvidevata zmanjšanje pristojnosti specializiranemu uradu tožilstva za boj proti korupciji (DNA). Po protestih v nedeljo se tudi danes pred parlamentom že zbirajo protestniki, ki nasprotujejo spremembam.

Spodnji dom parlamenta je predloga, ki sedaj romata v zgornji dom, senat, potrdil s 179 glasovi proti 90, poroča agencija Reuters.

Urad za boj proti korupciji je v zadnjem času nanizal kar nekaj uspehov, predvsem pa ovadb proti vodilnim politikom. Med njimi je tudi vodja vladajočih socialdemokratov (PSD) Liviu Dragnea, ki se otepa obtožbe zlorabe pooblastil in nezakonite pridobitve evropskih sredstev v višini 20,6 milijona evrov. Novembra je urad DNA dosegel, da so mu zasegli za več kot 27 milijonov evrov premoženja.

Socialdemokrati skušajo zdaj s koalicijskimi liberalci (ALDE) po hitrem postopku in brez poglobljene parlamentarne razprave sprejeti zakonske spremembe za omejitev pristojnosti urada DNA in za podreditev tožilcev pravosodnemu ministrstvu.

Predvideli so tudi vzpostavitev posebne enote za preiskovanje morebitnih kaznivih dejanj sodnikov in tožilcev, kar naj bi bilo po mnenju pravnih strokovnjakov uperjeno predvsem v izvajanje političnega pritiska nanje. Kritik je med drugim deležno določilo, da bodo sodniki in tožilci z osebnim premoženjem odgovarjali za morebitne sodne zmote.

V znak nasprotovanja spremembam se je v nedeljo zvečer kljub nizkim temperaturam na ulicah Bukarešte, Cluja, Temišvara, Brasova in drugih mest zbralo na tisoče ljudi, ki so pozivali k novim volitvam in odstopu vlade. Protestom sta se prvič pridružili glavni opozicijski stranki – Nacionalna liberalna stranka (PNL) in okoljsko-liberalna stranka (USR).

Protesti so potekali že v preteklih tednih, tudi danes se v Bukarešti že zbirajo protestniki, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tudi Evropska komisija je opozorila Romunijo, da bi tovrstna prenova pravosodja, kot jo načrtujejo v državi, lahko spodkopala prizadevanja za izkoreninjenje korupcije, na katero jo opozarja že, odkar je postala članica. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen