Putinov bivši minister zaradi jemanja dveh milijonov podkupnine za osem let v zapor

0

Rusko sodišče je danes razsodilo, da je nekdanji minister za gospodarstvo Aleksej Uljukajev sprejel dva milijona dolarjev (1,69 milijona evrov) podkupnine od nekdanjega zaveznika ruskega predsednika Vladimirja Putina. Izreklo mu je osemletno zaporno kazen in plačilo milijonske globe.

“Uljukajev je kriv jemanja podkupnine pri izvajanju uradnih dolžnosti,” je danes sporočila sodnica Larisa Semjonova, kmalu zatem pa je sporočila še kazen: osem let v kazenski koloniji in plačilo globe v višini 130 milijonov rubljev (1,9 milijona evrov), poroča francoska tiskovna agencija AFP. Tožilstvo je sicer zahtevalo deset let zapora in 500 milijonov rubljev (7,2 milijona evrov) globe.

Uljukajeva so lani, ko je bil še na položaju gospodarskega ministra, zasačili med prejemanjem dveh milijonov dolarjev gotovine na sedežu državnega naftnega velikana Rosneft. V zameno naj bi odobril odprodajo državnega deleža v naftni družbi Bašneft Rosneftu, katerega direktor Igor Sečin je član ožjega Putinovega kroga.

Uljukajev obtožbe zanika in vztraja, da ga je Sečin ujel v past. Zvabil naj bi ga v prostore Rosnefta, kjer so mu predali torbo z denarjem, medtem ko je sam mislil, da je v njej obljubljeno mu vino. Nato so ga aretirali na podlagi lažnih obtožb, ki temeljijo zgolj na trditvah Sečina, pravi. Preiskovalci nasprotno trdijo, da je Uljukajev od Rosnefta podkupnino zahteval. Prodaji Bašnefta Rosneftu je Uljukajev sicer kot minister sprva nasprotoval, nato pa jo je podprl.

Gre za doslej najvišjega ruskega uradnika, aretiranega v 17 letih Putinove vladavine, in obenem prvo sojenje kakemu ruskemu ministru od razpada bivše Sovjetske zveze.

Kot sicer piše AFP, je 61-letni Uljukajev v času hišnega pripora in sojenja občutno shujšal. Sojenje je spremljal mirno in je večinoma prebiral knjige, med drugim dela Kafke, Čehova in Platona. Minuli teden se je javno opravičil rojakom, ker je, ko je bil del oblasti, ignoriral vse krivice ruskega političnega sistema in se je osredotočal zgolj nase in svojo kariero. “Ko je vse dobro, se brezsramno obrneš stran od človeškega gorja,” je dejal. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen