Po Sloveniji se bo širil plamen luči miru iz Betlehema

0

Skavtski predstavniki bodo danes plamen luči miru iz Betlehema začeli podeljevati po lokalnih župnijah, ustanovah in skupnostih. Njihov namen je, da bi plamen, ki simbolizira mir, povezovanje in enotnost, do božiča gorel v čim več domovih in da bi njihovo sporočilo doseglo čim več ljudi, je za STA pojasnil vodja akcije v Sloveniji Miha Ivanetič.

Namen akcije Luč miru iz Betlehema, ki pri nas poteka že 27. leto zapored, je tako širjenje sporočila miru, letos pa se bo odvijala pod geslom Pustiva se VNETI. “Sporočilo gesla je, da nikdar v nobeni stvari nisi sam. Zmeraj je nekdo s tabo, ki mu lahko zaupaš,” je razložil Ivanetič.

Geslo je zapisano v dvojini, saj ni ukaz in ne prisila, ampak vabilo. “Je kot odpiranje vrat – jaz sprejemam plamen in želim goreti, a bom neskončno srečnejši, če lahko to narediva skupaj,” pa je v sporočilu o dogodku zapisalo Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, ki je organizator akcije pri nas. Akcija ima poleg gesla tudi svojo poslanico.

Kot je za STA še pojasnil Ivanetič, je namen akcije tudi dobrodelnost. V njej bodo namreč prodajali sveče ter zbirali prostovoljne prispevke in donacije preko SMS-sporočil s ključno besedo LMB1 ali LMB5 na številko 1919.

Zbrana sredstva bodo ob zavedanju, da je osnovna celica naše družbe družina in otrok, po besedah Ivanetiča namenili trem različnim organizacijam, in sicer Zavodu Živim za njihov projekt Preživim, projektu Drugi dom in Misijonskemu središču v Sloveniji za projekt Albanija.

Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov pa bo plamen od ponedeljka do četrtka poneslo tudi predstavnikom države in drugim pomembnejšim ustanovam. Med drugim bodo plamen v ponedeljek izročili predsedniku republike Borutu Pahorju in predsedniku vlade Miru Cerarju, v torek pa ga bodo ponesli v državni zbor.

Sicer pa so skavti plamen betlehemske luči prevzeli že v soboto na Dunaju, kjer se vsako leto številni predstavniki različnih držav zberejo, da bi ga ponesli v svojo državo. Slovenski skavti so ga v Slovenijo prinesli že v soboto ponoči. Informacije o tem, kje bodo plamen širili po državi pa so dostopne na spletni strani skavt.net.

Slovenski del akcije organizira Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov v sodelovanju z Bratovščino odraslih skavtinj in skavtov, Slovensko zamejsko skavtsko organizacijo in Zvezo tabornikov Slovenije.

Akcija Luč miru iz Betlehema ima korenine v Avstriji, ko so na tamkajšnji televiziji ORF ljudem v zameno za zbran denar za otroke s posebnimi potrebami dali plamen, ki je bil prižgan v kraju Jezusovega rojstva v Betlehemu. Danes je razširjena že skoraj po celi Evropi in zahodnem delu Azije, širi pa se tudi v Ameriko, je še navedel Ivanetič. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen