Mednarodni dan solidarnosti: Biti solidaren do drugega pomeni tudi bogatiti sebe!

0

Mednarodni dan solidarnosti, 20. december, je za humanitarne organizacije velik dan, so za STA poudarili v Nacionalnem forumu humanitarnih organizacij Slovenije. Po njihovem opozorilu namreč spodbuja dodaten razmislek, kako pomagati človeku v stiski.

“Posameznik je lahko v stiski iz različnih razlogov, na katere pogosto nima vpliva,” je dejala predsednica foruma Nataša Sorko. Humanitarne organizacije ob mednarodnem dnevu po njenih besedah opozarjajo zlasti na to, da se ne bi smeli osredotočati le na blaženje stisk posameznikov, družin in ranljivih skupin, ampak bi bilo treba delovati preprečevalno.

Treba je ravnati tako, da se te stiske ne bi ponavljale, je pozvala. Vzporedno bi se morala po njenih besedah zniževati stopnja tveganja revščine.

Humanitarne organizacije so po njenih besedah dejavne v lokalnem okolju, kjer imajo neposreden stik z ljudmi v stiski. Vsak trenutek si prizadevajo za spodbujanje solidarnosti in osveščanje o njenem pomenu.

“Biti solidaren do drugega pomeni tudi bogatiti sebe,” je opozorila. “Ko smo solidarni in dejavni na humanitarnem področju, smo zagotovo bolj zadovoljni s sabo in svojim življenjem,” je dodala.

Stopnja tveganja revščine v Sloveniji je bila lani 13,9-odstotna, kar predstavlja 280.000 ljudi.

Trajnostni razvojni cilji temeljijo na vzpostavitvi globalnega sodelovanja in solidarnosti, opozarjajo Združeni narodi. Mednarodni dan solidarnosti je po njihovem pojasnilu priložnost za poziv državam, da spoštujejo zaveze iz mednarodnih dokumentov.

Prav tako je priložnost za osveščanje javnosti o pomenu solidarnosti, za razmislek o pomenu solidarnosti pri uresničevanju trajnostnih razvojnih ciljev in za nove pobude za izkoreninjenje revščine, so navedli.

Na svetu v absolutni revščini živi 767 milijonov ljudi, med njimi več kot polovica otrok.

Generalna skupščina ZN je 20. december razglasila za mednarodni dan solidarnosti leta 2005. Na ta dan leta 2002 je vzpostavila mednarodni solidarnostni sklad, ki je začel delovati februarja 2003 kot Program ZN za razvoj. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen