Kako ti, papež, ješ, če ni podjetništva in dobičkov?

5

Piše: mag. Aleš Ernecl, filozof

To, kar del levice in mnogi ateisti počno, ko kritizirajo krščanstvo, je mnogokrat mogoče opisati kot »intelektualno pigmejstvo«. Zloraba filozofije in znanosti na način, kot to počno omenjeni, da bi črtili krščanstvo, pogosto ni le napad na »slamnatega moža«, ampak tudi posmeh plemenitima človeškima disciplinama.

Sam ne skrivam, da sem pred desetletjem preko spoznanja, da se kot človek ne morem izogniti potrebi po odgovoru na vprašanja, na katera religije skušajo odgovarjati, krščanstvo privzel kot »najboljšo ponudbo na trgu«. Da imam do katolicizma, do krščanstva nasploh, do Svetega pisma – globoko spoštovanje. Ne, nikoli nisem imel »mističnega doživetja«, preko katerega bi prišel do »globoke vere«, zame je sprejetje krščanstva bila in je stvar razuma in kot takšna – izjemno trdna. Tega ne pišem, ker bi se želel krščanskemu življu dobrikati, to iskreno verjamem. Toda…

Obstaja tudi druga plat medalje, nekaj, v čemer se omenjeni levičarji, ateisti – in določeni kristjani srečajo. To plat medalje, ta pojav, po mojih izkušnjah vse pogostejši v cerkvah širom zahodnega sveta – je pa potrebno razparati s skalpelom. Za kaj gre? Za zavestno ali nezavedno zlorabo Svetega pisma za promocijo levičarske politične agende. Katerega dela agende? Tistega, ki se tiče t.i. kritike kapitalizma in promocijo nepremišljene priseljenske politike.

Ne samo desničarjem, ne samo konzervativcem, vsem dobromislečim ljudem polagam na dušo, da so pozorni in da opozarjajo kristjane, ki to počno. Pričnimo z zlorabo Svetega pisma za promocijo nepremišljene priseljenske politike. Res je, da je krščanstvo brez svojih judovskih korenin, brez Stare zaveze, precej revolucionarna, precej radikalna religija, jaz bi dejal da celo tako radikalna, da ji ni več mogoče reči religija. Da od posameznika zahteva to, da svojo lastno psihološko strukturo postavi na glavo.

A ko slišite določene kristjane to plat krščanstva postavljati v kontekst razprave o nevarnostih islamizma/djihadizma, ki prihaja z nepremišljeno priseljensko politiko, ki jo je Evropi tako rekoč vsilila Nemčija Angele Merkel, češ, krščanstvo od posameznika zahteva pacifizem, odprtost, zaupljivost, če je potrebno žrtvovanje samih sebe za naštete principe (drugo lice…) – jim brez slabe vesti povejte, da zlorabljajo Sveto pismo. Jezus je podanikom res govoril, da bodo, če mu bodo sledili, osovraženi, preganjani, ker je krščanstvo v nekem smislu konvencionalno družbo razkrajajoče, a nikdar jim ni govoril, da se morajo namerno vesti tako, da bodo preganjani – pa bodo zato deležni večnega življenja.

Moje informacije o antikapitalističnih tendencah med kristjani temeljijo deloma na lastnih izkušnjah in imajo torej status anekdot (predvsem s protestantskimi krščanskimi skupnostmi) – deloma na novicah o svojevrstnem »verbalnem pogromu«, ki ga nad kapitalizmom izvaja trenutni papež. Obstaja torej možnost, da je takšne pojave zaslediti le v skupnostih, v katerih se gibljem sam – in pri papežu.

Moja hipoteza je sledeča: omenjeni v svoji kritiki ne sledijo dikciji Pisma, temveč so bolj ali manj nekritično, prek teologov, ki so korespondirali z ateističnimi filozofi preteklosti, privzeli dikcijo »marksizma«. Ta dikcija je, da je dobiček kraja, da obstaja v kapitalizmu delitev na delo in kapital, na delavce, ki so izkoriščani – in tiste, ki jih zaposlujejo in preko njihovega izkoriščanja bogatijo. K temu dodajo še domnevno malomarnost v odnosu do planeta, malomarnost v odnosu do revščine, češ, bogatijo tudi s tem, da uničujejo planet, poleg tega pa še »zmečejo proč ogromno hrane«.

Pustimo ob strani, vsaj za namene te kolumne, dejstvo, da so tako papež kot ti kristjani ekonomsko eklatantno neizobraženi, ob tem pa še arogantno prepričani, da ekonomske izobrazbe sploh ne rabijo – da bi o teh zadevah imeli svoje mnenje. Če omenim le primer, da se veliko hrane »zmeče proč«, ker pač države narekujejo, da se hrane, ki ne ustreza določenim pravilom »zdravja«, »ekologije« in »živalske etike« – ne sme prodajati. Da je potrata hrane posledica vmešavanja države v prosto trgovanje, ne kapitalizem. Ampak pustimo to, bolj pereča zadeva je odnos omenjenih, ki po tem izjemno spominjajo na levičarje. Zakaj bolj? Ker je prav ta odnos ta, ki jim preprečuje, da bi se ekonomsko izobrazili.

Ko te kristjane vprašam, kaj nameravajo oni sami storiti v zvezi s krivicami, ki kot da jih subtilno opažajo v svetu, poleg tega, da črtijo teženje k dobičkom, mi po navadi odgovorijo, da oni sami ne morejo ničesar, da oni lahko samo osveščajo, da je to naloga tistih, ki skrbijo za javni blagor. Pa jim rečem, da oni sami lahko marsikaj storijo. Da naj izdelajo poslovne modele, naj najdejo investitorje, glej ga zlomka, ljudi, ki težijo in imajo dobičke – in naj ustanovijo podjetja, ki se bodo ukvarjala z reševanjem problemov, ki jih tako skrbijo. Ki bodo obenem imela dobičke in reševala omenjene probleme. Ali pa bodo dobrodelna in bodo povsem odvisna od ljudi, ki imajo dobičkov toliko – da jih lahko »mečejo proč«.

Jalovost, antipodjetništvo, nekreativnost, leporečenje, populizem – zloraba Svetega pisma. Mnoge cerkvene skupnosti, s katerimi imam jaz izkušnje, so postale po tej plati nerazpoznavne – v odnosu do grotesknih javnih izstopov različnih levičarskih politikov – aktivistov. Enako velja za trenutnega papeža. Ki bi ga bilo, če sem nekoliko hudomušen, potrebno zaradi omenjene zlorabe in levičarsko nagnjene radikalizacije papeške funkcije – »nasuvati v ta zadnjo«. Ali pa mu postaviti preprosto vprašanje: »Kako ti, papež, ješ, če ni podjetništva in dobičkov?«

Št. komentarjev: 5
 1. maja pravi

  Pri nas jemo z žlico, vilicami … ponekod s palčkami.
  Bistveno pa je, da hrano dobro prežvečimo.

 2. haapy yack pravi

  hoj
  Še dobro, da so Srbi inajdli vilice in žlico. Slovenc bi še sedaj jedli z prsti.
  kapljamipobradipres
  bodtevcvetju

 3. Bogo pravi

  To ni skrivnost, papež zelo fino papca sredi vatikana, a ob tem brezsramno trosi tudi socialistične puhlice… Res pravi socialistični papež tale Frančišek!

 4. Fazan pravi

  Ni kaj. Zelo dober članek. Tudi sam sem prepričan, da imajo levičarji kvadratne, trikotne in romboidne glave, v katerih se ne dogaja krogotok logičnega razmišljanja. Življenje poznajo površno in omejeno, prepričani pa so, da so omejeni vsi, ki ne razmišljajo tako kot oni. Argumenti pri njih nič ne štejejo, če ne sedejo lepo v njihove neokrogle glave. V zadnjem desetletju sem prebral veliko neomarksističnih knjig. Skupna značilnost teh filozofov, sociologov in psihoanalitikov je bolestni fanatizem. Ob “ugodnih” okoliščinah bi takoj ponovno ubijali.

 5. Kupljeno osnovno šolo pravi

  Verjetno ne vedo, da v Nišu stoji Čelekula in da bi še večja Čelekula stala v Jaruzalemu, če ne bi bilo vojske Izraelk

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen