Zakonu za reševanje stanovanjske problematike invalidsko upokojenih policistov in veteranov na odboru velika podpora

8

Odbor DZ za notranje zadeve je za obravnavo na plenarni seji pripravil predlog dopolnitev zakona o organiziranosti in delu v policiji, ki so ga pripravili v SDS. Z njimi bi policistom in vojnim veteranom omogočili, da lahko ob invalidski upokojitvi ostanejo v službenem stanovanju. Enako bi veljalo za njihove družine v primeru njihove smrti.

Anja Bah Žibert (SDS) je v imenu predlagateljev povedala, da dopolnitve zakona predlagajo, da bi policistom, ki vsak dan tvegajo svoja življenja, in vojnim veteranom, ki so se žrtvovali za samostojno državo, omogočili, da se jim v primeru, če se morajo invalidsko upokojiti, ne bi bilo treba ukvarjati še s stanovanjskim vprašanjem. Enako bi v primeru njihove smrti veljalo za njihove družine.

Predlog dopolnitev tako predvideva, da ima lahko policist ali vojni veteran v primeru, ko se mora invalidsko upokojiti, še naprej za nedoločen čas v najemu službeno stanovanje, v katerem je bival. Enako bi veljalo za družino policista ali vojnega veterana, če ta umre. Po besedah Bah Žibertove imamo v državi zagotovo veliko praznih državnih stanovanj, poleg tega bi bil po njenem skrajni čas, da za policiste in vojne veterane naredimo tudi kaj bolj konkretnega od zgolj zahval.

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je povedala, da je po mnenju vlade predlagani zakon sistemsko pomanjkljiv, prav tako mu nasprotujeta oba policijska sindikata. Vlada pripravlja svojo rešitev, ki naj bi bila po njenih besedah pripravljena in usklajena s sindikati enkrat v prihodnjem letu.

Povedala je, da policist, ki izgubi pravico do bivanja v službenem stanovanju, denimo ob invalidski upokojitvi, stanovanje obdrži le, če zanj ni zainteresiran aktivni policisti, sicer pa mu ponudijo drugo stanovanje, za katerega policijski uslužbenci niso izkazali zanimanja. Opozorila je, da službena stanovanja primarno niso namenjena upokojenim policistom, pač pa za reševanje stanovanjskega problema še aktivnih policistov.

Pomisleke o zakonu so imeli tudi v poslanski skupini SMC, a so se po posvetu odločili, da bodo zakon podprli. Po besedah Dragana Matića so se tako odločili, da jim ne bi kdo očital, da zavirajo reševanje tega vprašanja. Pričakujejo pa, da bodo predlagatelji do obravnave na plenarni seji pripravili dopolnila, ki bodo upoštevala nekatere pripombe zakonodajno-pravne službe DZ, med drugim, da bi bilo bolje, da bi vprašanje stanovanj vojnih veteranov urejal zakon o vojnih veteranih.

Matjaž Han (SD), Franc Trček (Levica) in Peter Vilfan (DeSUS) so napovedali, da bodo zakon podprli. Vilfan ga bo podprl kljub temu, “da mi bodo nekateri očitali, da sem izgubil kompas”, Trček pa zato, ker meni, da bi morala biti tovrstna problematika rešena že zdavnaj. Da zakona ne bo podprl, je kot edini napovedal Simon Zajc (SMC). Zvonko Lah pa je dejal, da bodo v NSi zakon podprli, ker ga je vredno podpreti že, če bodo z njim rešili zgolj enega človeka.

Mediji so namreč pred dnevi poročali, da junaku osamosvojitvene vojne in vojnemu veteranu Branku Šalamunu grozi deložacija, saj mu ministrstvo za notranje zadeve ni hotelo podaljšati najemne pogodbe za službeno stanovanje v Ljubljani, v katerem živi s 23-letnim sinom. V najem so mu sicer ponudili stanovanje v Logatcu, ki pa ga zaradi svojega zdravstvenega stanja ne more sprejeti. (sta)

Št. komentarjev: 8
 1. Franjo pravi

  Bravo SDS in njeni poslanci! Edini, ki razumejo stisko malega človeka, kamor spadajo tudi policisti in vojaki!

 2. Štefan pravi

  kaj pa jaz kot veteran?lahko živim z 295€ v občinskem stanovanju,ter tekočimi položnicami,ki mi ostane za preživetje golih 80€ za cel mesec?Kaj pa z tem se bomo kdaj kaj oglasili?…Da nebo pomote,tudi jaz sem invalid…vendar nepriznani,ker imam premalo let delovne dobe…

 3. Tone pravi

  Čestitke dr. Gorenak za ažurni predlog tega neživljenjskega zakona! Kapo dol!

 4. Čule pravi

  Končno nek pameten zakonski predlog, ki bo komu tudi dejansko pomagal. Takšna državotvorna politika bi morala postati pravilo v Sloveniji.

 5. marko pravi

  SDS je zakon. TO PA NE VELJA ZA LEVIČARSKO SODRGO…

 6. frnikola pravi

  SDS ni noben zakon. Oni brbotajo neizvedljive laži v upanju na zmago 2018. Nimajo niti najmanjše šanse.

 7. raft pravi

  Skupaj s preostalimi (bivšimi) republikami SFRJ zahtevati pošteno razdelitev jadranske obale, ker jadranska obala ni bila nikdar v zgodovini Hrvaška. Bila je Italijanska in potem Jugoslovanska.

 8. raft pravi

  frnikola pravi:

  SDS ni noben zakon. Oni brbotajo neizvedljive laži v upanju na zmago 2018. Nimajo niti najmanjše šanse
  —————————–
  Levičarji se nimate kaj bati. SDS bo krepko zmagala, levica pa bo pozvala svoje plačance na vseslovensko vstajo. Plačanci bodo seveda to nemudoma izvedli, butasti slovenski narod pa jim bo vedno znova v tem sledil.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen