Čušev populistični predlog sprememb zakona o trgovini končal parlamentarno pot

0

Poslanci so danes sklenili, da predlog novele zakona o trgovini, ki jo je v obravnavo vložil nepovezani poslanec Andrej Čuš, ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Predvsem so poudarjali, da so že socialni partnerji sami sklenili dogovor o nedeljskem delu, zakonodajni predlog pa da je nedodelan.

Čuš se je s predlagano novelo zavzemal, da trgovec ne bi smel določiti obratovalnega časa prodajaln ob nedeljah in z zakonom določenih praznikih, ki so dela prosti dnevi, razen v primeru posameznih prodajaln, ki bi bile lahko po presoji trgovca odprte do največ šest nedelj oz. z zakonom določenih praznikov v letu.

Ob tem je s podporniki v DZ danes prinesel 15.000 podpisov podpore, ki jih je zbral preko spleta in na terenu, obravnavo pa je pred parlamentov spremljal tudi manjši shod v podporo predlaganim spremembam.

Dejal je, da več kot desetletje po referendumu še vedno ni upoštevana volja ljudi, da se omeji delo trgovin ob nedeljah. Zadovoljen je, da je zbral 15.000 podpisov podpore za zakonsko omejitev nedeljskega dela. Zato je, kot je dejal, motiviran za nadaljnje delo v dobro slovenskih delavcev, boj pa bo nadaljeval ne glede na razplet današnjega glasovanja. “V primeru padca predloga zakona bomo v sodelovanju s pravno stroko dodatno dodelali predlog in ga izboljšali,” je dejal pri predstavitvi predloga.

Sprejetju predlaganih sprememb zakona so nasprotovali v vladi, saj so menili, da predlog novele, katerega cilj je bil zaprtje trgovin ob nedeljah in praznikih z določenimi izjemami, “opredeljuje preširok nabor izjem od splošnega cilja zaprtja prodajaln ob nedeljah in praznikih, kar pomeni izničenje osnovnega cilja zakona in prepovedi nedeljskega odprtja trgovin”.

Predlagane izjeme na področju turizma so po mnenju vlade preširoko definirane in bi pri izvedbi lahko privedle do številnih zlorab in oteženega nadzora nad določbami zakona. S predlogom zakona tudi ni bilo urejeno vprašanje dežurnih trgovin z nujnimi življenjskimi potrebščinami.

Poleg tega pa so socialni partnerji že sami uredili to vprašanje. Delodajalske in sindikalne organizacije v panogi so z aneksom v kolektivno pogodbo dejavnosti trgovine zapisale, da bo od novega leta večina trgovin na “glavne” praznike zaprta, na ostale praznike bodo delavci dobili 250 odstotkov višjo urno postavko. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen