Vladajoča zimbabvejska stranka odstavila Mugabeja s položaja predsednika, a kot šef države še ne misli odstopiti

0

Zimbabvejska vladajoča stranka ZANU-PF je danes na izrednem srečanju odstavila predsednika stranke in države Roberta Mugabeja s položaja vodje stranke. Mugabeju so tudi postavili ultimat, da odstopi kot predsednik države do ponedeljka opoldne, sicer bodo zanj v parlamentu sprožili postopek odstavitve. Mugabe naj bi še danes nagovoril ljudstvo.

Kot je sporočila zimbabvejska televizija ZBC, bo dolgoletni predsednik drevi imel televizijski nagovor ljudstvu. “Predsednik Mugabe bo danes zvečer ljudstvo neposredno nagovoril iz predsedniške palače. Spremljajte nas,” je sporočila televizija. Tuje tiskovne agencije ugibajo, da bo Mugabe po 37 letih vodenja države sporočil, da odstopa.

Na srečanju ZANU-PF v Harareju so za novega predsednika stranke imenovali Emmersona Mnangagwo, ki ga je Mugabe prejšnji teden odstavil s položaja podpredsednika Zimbabveja. Mugabejevo soprogo Grace, ki si je obetala, da bo na položaju predsednika države nasledila 93-letnega soproga, je ZANU-PF danes izključila iz svojih vrst.

Kasneje je neimenovani predstavnik stranke sporočil še, da bo Mnangagwa kandidat ZANU-PF za predsednika države na splošnih volitvah, predvidenih za prihodnje leto.

93-letni Mugabe je Mnangagwo odstavil, da bi 41 let mlajši soprogi omogočil prevzem oblasti. A načrte mu je prekrižala vojska, ki je neprikrito podpirala Mnangagwo in v sredo prevzela oblast.

Mugabe je odtlej v hišnem priporu in vztrajno zavrača odstop. V minulih dneh so zato z njim potekala intenzivna pogajanja. Mugabe se je po poročanju medijev tudi danes sešel z visokimi predstavniki vojske, a podrobnosti niso znane.

Stranka se je na izrednem srečanju danes sešla, potem ko je več sto tisoč ljudi v soboto preplavilo ulice Harareja in slavilo Mugabejev odhod z oblasti po 37 letih.

Še pred odločitvijo ZANU-PF o odstavitvi Mugabeja s čela stranke se je v Zimbabveju tudi danes krepil pritisk na ostarelega predsednika, naj odstopi. Ob tem mu je hrbet obrnilo vse več dosedanjih podpornikov, kot sta podmladek ZANU-PF in veterani osvobodilne vojne.

“Zahtevamo izključitev gospe (Grace) Mugabe iz stranke ter pozivamo predsednika Mugabeja, naj odstopi s položajev predsednika stranke in republike,” je v sporočilu za javnost zapisal vplivni podmladek ZANU-PF, Liga mladih. “Ostareli predsednik si bo tako lahko odpočil,” so dodali. Liga mladih je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP doslej podpirala Grace Mugabe kot naslednico svojega soproga.

Liga mladih je danes tudi odločno obsodila nedavno odstavitev podpredsednika države Emmersona Mnangagwe in njegovo izključitev iz stranke. Zahtevali so njegovo “takojšnjo vrnitev” na položaj in v ZANU-PF.

Da bi moral Mugabe odstopiti še danes, je pozval tudi vodja vplivnega zimbabvejskega združenja veteranov osvobodilne vojne Chris Mutsvangwa. “Najbolje bi bilo, da bi se odpovedal položaju. Če tega ne bo storil, bi morala zadevo danes končati vojska,” je dejal novinarjem.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je možnosti za odhod Mugabeja več.

V skladu s 96. členom zimbabvejske ustave predsednik lahko odstopi, če o tem v pismu obvesti predsednika parlamenta. Ta nato odstop uradno sporoči v 24 urah. Odstop bi bil najhitrejši, najenostavnejši in najmanj tvegan način sestopa z oblasti za Mugabeja, vendar pa ta to možnost že od srede odločno zavrača.

A tudi če bi Mugabe podal odstop, krize ne bi bilo konec. V skladu z ustavo v tem primeru na njegov položaj pride podpredsednik. Ker je Mugabe odstavil Mnangagwo, je podpredsedniški položaj zasedel Phelekeza Mphoko, naklonjen Grace Mugabe kot predsednici, kar pa ni pogodu vojski. Ta bi zato morala prepričati Mugabeja, da znova imenuje Mnangagwo.

Druga možnost je postopek odstavitve v parlamentu. Ta je možen “v primeru resnih kršitev”, morata pa ga podpreti oba domova parlamenta. Nato imenujeta skupni odbor za preiskavo postopka odstavitve in če ta priporoči odstavitev, jo morata oba domova parlamenta potrditi z dvotretjinsko večino. Odhod Mugabeja zdaj podpirata tako večina v vladajoči stranki kot opozicija, a kljub temu bi se ta postopek utegnil zavleči, opozarja AFP.

Zaradi krize v Zimbabveju se bodo v torek v Luandi na izrednem zasedanju sešli voditelji držav Skupnosti za razvoj juga Afrike (SADC), je danes sporočila organizacija. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen