V Trstu bodo Mariji Tereziji postavili štiri metre in pol visok bronasti kip

0

Trst bo cesarici habsburške monarhije Mariji Tereziji postavil spomenik. Štiri metre in pol visok bronasti kip, ki tehta 1,8 tone, bo stal na trgu Ponterosso v t. i. Terezijanski četrti, zgrajeni za časa Marije Terezije, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Kip, katerega osnutek so predstavili v sredo v Trstu, bo izdelal kipar Giorgio Del Ben, postaviti pa ga nameravajo na osmerokotni podstavek, ki ga bodo krasile table z omembo ukrepov Marije Terezije. Spomenik bodo po dosedanjih načrtih odkrili septembra prihodnje leto.

“Marija Terezija je bila cesarica, ki je svojo oblast utrdila z reformami in vizijami za prihodnost. Njena neobičajna moč je bila v tem, da je bila v službi ljudstva,” je ob predstavitvi spomenika podarila državna sekretarka na italijanskem ministrstvu za kulturo Ilaria Borletti Buitoni. Dodala je, da je Marija Terezija pomembno vplivala na Trst.

V Trstu so sicer ob 300-letnici rojstva Marije Terezije, ki je živela med letoma 1717 in 1780, letos pripravili številne prireditve. Do 18. februarja prihodnje leto je v tržaškem Skladišču idej na ogled razstava Marija Terezija in Trst – zgodovina in kultura mesta in njegovega pristanišča. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen