V soboto prižig sveče v znak solidarnosti s svojci, ki jih je prizadel samomor bližnjega

0

V soboto bomo prvič v Sloveniji obeležili dan solidarnosti z družinami, ki so zaradi samomora izgubile bližnjega. Lani je samomor prizadel 371 družin, s samomorom bližnjega pa se je srečal vsak 15. Slovenec. V znak solidarnosti s svojci bodo v centrih Ozara razdelili sveče, ki jih bodo posamezniki prižgali doma in izrazili solidarnost s svojci.

V devetih centrih Ozara bodo v soboto razdelili ekološke pakete s svečami. Sveče nato iz odpadnega ali svežega olja naredimo sami, so opisali na današnji tiskovni konferenci ob prvem dnevu solidarnosti z družinami, ki so zaradi samomora izgubile bližnjega. “Dan bomo simbolno obeležili z deljenjem sveč na socialnih omrežjih,” je pojasnila Andreja Verovšek iz Zavoda Med.Over.Net.

Na forumu Med.Over.Net pa bodo predstavljali osebne zgodbe. Prejšnji teden so odprli tudi forum za žalujoče, kjer bo na vprašanja odgovarjala ustanoviteljica Inštituta Rahločutnost za okrevanje po travmi Violeta Irgl. “Na forumu je zbranih že 2000 vprašanj,” je dodala Verovškova.

“Nadaljevali bomo s strokovnimi prispevki, intervjuji in video prispevki o tem, kako nagovoriti žalujočega in kje poiskati pomoč,” je povedala Verovškova. Organizirali bodo tudi posvetovalnico za pogrebne zavode in predavanja ter terapevtske skupine za svojce.

Vsak dan v letu v Slovenji namreč več kot ena družina izgubi bližnjega zaradi samomora. Vsak umrli za seboj v stisku zapusti približno šest bližnjih. Lani je 2226 ljudi izgubilo bližnjega zaradi samomora, v zadnjih 40 letih pa 120.000 Slovencev, so pojasnili na tiskovni konferenci.

Smrt bližnjega zaradi samomora je za žalujoče travmatična izkušnja. “Travma zelo obremeni človeka. Vpliva na to, kako človek doživlja sebe, druge in svet; travma pušča posledice. Če ne dobimo pomoči, se pokažejo posledice, kot so postravmatska stresna motnja, depresija, tesnoba ali zasvojenost,” je pojasnila Irglova.

Svojci prvo pomoč potrebujejo v prvih 48 urah, ko so v stiski, šoku in zmedi, je povedala Irglova. “Najbolj pomembno je, da kot skupnost znamo videti stisko, da vemo, kako pristopiti in kaj reči,” je podarila. Potrebo po pomoči pa je poudaril tudi Bogdan Dobnik iz zavoda Ozara. “Svojci umrlih, ki so storili samomor, sodijo v rizično skupino za samomor,” je pojasnil Dobnik.

Pogreb bližnjega, ki je storil samomor, je stresen in boleč, je ocenila Elvina Babajić iz Zavoda Pogreb ni tabu. “Takšna smrt je skoraj vedno nepričakovana, svojci se niso imeli časa posloviti in razmišljati o tem, kakšen pokop bi si pokojnik želel,” je dejala.

Pogrebno podjetje je s svojci v stiku v prvih 48 urah po travmi, ko svojci najbolj potrebujejo pomoč. “Pogrebno podjetje je prva kontaktna točka za svojce po smrti, zato so tista, ki res lahko pomagajo svojcem, jih vodijo ali jim prisluhnejo,” je pojasnila Babajićeva. Pogrebnik lahko ustvari varen prostor, se pogovori s svojci, če to želijo, in jih seznani s kontakti, kamor se lahko obrnejo po pomoč. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen