V Nemčiji napadalec želel z nožem umoriti župana Altena iz vrst CDU Andreasa Hollsteina

0

Župana nemškega mesta Altena na zahodu države Andreasa Hollsteina iz vrst Krščansko demokratske unije (CDU) so v ponedeljek zvečer zabodli z nožem pred prodajalno kebaba. Policija meni, da gre najverjetneje za politično motiviran napad. Natančen motiv sicer ni znan. Nemška kanclerka in županova strankarska kolegica Angela Merkel je napad obsodila.

Policija je napadalca aretirala. Proti njemu so že uvedli preiskavo zaradi poskusa umora.

“Zgrožena sem nad napadom z nožem na župana Andreasa Hollsteina. Zelo sem vesela, da je že lahko ponovno s svojo družino,” je v imenu kanclerke na Twitterju objavil tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Seibert, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Župan Hollstein, ki je znan po svojih liberalnih stališčih do migrantov, je bil v napadu huje ranjen. Z rešilcem so ga po napadu odpeljali v bolnišnico, a se je že zvečer lahko vrnil domov. Mesto Altena v zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija je znano tudi po tem, da je sprejelo več beguncev od dogovorjene kvote, navaja dpa.

Premier Severnega Porenja-Vestfalije Armin Laschet je prav tako obsodil napad. “Nasilje v naši deželi proti izvoljenim predstavnikom, proti županom, ki skrbijo za blaginjo svojih mest, je odvratno”, je dejal Laschet.

Tokratni napad je obudil spomin na napad na nadžupanjo Kölna Henriette Reker, znano zaradi svojih probegunskih stališč, oktobra 2015. Dan pred njeno izvolitvijo jo je z nožem zabodel in hudo ranil desničarski skrajnež. (sta)

(fotografija je simbolična)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen