V napadu oborožencev na mošejo na Sinaju najmanj 235 mrtvih

0

V današnjem napadu oboroženih napadalcev na mošejo na Sinaju na severu Egipta je bilo po najnovejših podatkih ubitih najmanj 235 ljudi. Še najmanj 125 ljudi pa je ranjenih, poročajo egiptovski mediji.

Napad je bil izveden na mošejo al Ravda, ki leži kakih 40 kilometrov zahodno od mesta al Ariš na severu Sinajskega polotoka. Tarča so bili muslimanski verniki med petkovimi molitvami, še poroča televizija, ki jo povzemajo tuje tiskovne agencije.

Kot ob sklicevanju na varnostne vire poroča nemška tiskovna agencija dpa, so napadalci podstavili eksplozivna telesa okoli mošeje in jih sprožili, ko so verniki začeli po končanih molitvah zapuščati prizorišče. Nato pa so začeli po vernikih še streljati.

Med žrtvami naj bi bili sicer tako civilisti kot tudi vojaki. Mošeja pa naj bi bila znano zbirališče sufijev, mistične veje islama, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V državi so že razglasili tridnevno žalovanje za žrtvami napada, še poroča dpa.

Odgovornosti za napad zaenkrat ni prevzel še nihče. Se pa egiptovske oblasti na tem območju bojujejo z džihadisti skupine Islamska država (IS). Islamski skrajneži so sicer na tem območju dejavni že vse od vojaškega udara leta 2013, ko je vojska odstavila tedanjega islamističnega predsednika Mohameda Mursija.

Džihadisti IS so sicer že napadli sufije na sinajskem polotoku, ker jih imajo za krivoverce. Predvsem pa so napadali kristjane; v napadih na cerkve na Sinaju in drugod po Egiptu jih je bilo ubitih več kot sto. Napadajo tudi beduine na Sinajskem polotoku, ker naj bi, kot trdijo, sodelovali z vojsko, torej sovražnikom, še navaja APF.

Egipt se ob nevarnosti IS sicer sooča tudi z džihadisti, ki so povezani s teroristično mrežo Al Kaida in ki delujejo predvsem v sosednji Libiji. Skupina Ansar al Islam je oktobra izvedla napad v puščavi na zahodu Egipta, v katerem je bilo ubitih najmanj 16 policistov, še navaja AFP. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen