Študija centra Pew: število muslimanov v Evropi bo naraščalo, do leta 2050 celo do 14%

1

Ameriški raziskovalni center Pew je ocenil, da bo delež muslimanov v Evropi v prihodnje naraščal. Delež muslimanov naj bi do sredine stoletja tako znašal 11 odstotkov, v primerjavi z današnjimi petimi odstotki. V Sloveniji se bo ta delež povečal na okoli pet odstotkov, medtem ko je lani znašal 3,8 odstotka.

Ameriški think thank je v svoji študiji o porastu števila muslimanov v Evropi objavil tri projekcije, ki temeljijo na treh migracijskih scenarijih – brez novih prihodov, srednje število novih prihodov in visoko število novih migracij. V študijo je zaobjel vseh 28 članic Evropske unije ter Norveško in Švico.

Evropa je leta 2015 sprejela več kot milijon migrantov. Večina jih je prispela iz muslimanskih držav, zaradi česar so nekatere desne stranke okrepile svojo protimuslimansko retoriko, ob povzemanju študije poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pew je za svoje projekcije uporabil različne vladne podatke in druge študije ter pojasnil, da se bo število muslimanov povečalo tudi, ker je med njimi višja rodnost in so v povprečju mlajši od ostalih Evropejcev.

V primeru, da bi se migracije popolnoma ustavile, bi število muslimanov do sredine stoletja v Evropi predstavljalo 7,4 odstotka prebivalstva. Po “srednjem” scenariju, ki pomeni enako število novih migrantov kot pred letom 2015, bi se delež muslimanov povečal na 11,2 odstotka do sredine stoletja. Če se rekordne migracije ne bi ustavile, bi lahko delež muslimanov do 2050 znašal 14 odstotkov. Muslimanov bi bilo sicer še vedno precej manj od večinsko krščanskega oz. ateističnega prebivalstva.

V Sloveniji v primerjavi z evropskim povprečjem delež muslimanov v prihodnje ne bo tako hitro naraščal. Po prvem scenariju naj bi se povečal na 4,3 odstotka, po srednjem na pet odstotkov in po tretjem na 5,2 odstotka.

Avtorji študije so opozorili, da je tretji scenarij malo verjeten, saj je število novih migrantov že začelo upadati v primerjavi z rekordnima letoma 2015 in 2016.

V okviru raziskave so tudi napovedali upad števila prebivalstva na stari celini. Brez novih migrantov bo do leta 2050 število Evropejcev upadlo iz 521 milijonov na 482 milijonov. (sta)

Število komentarjev: 1
 1. Bin Laden v Bosni pravi

  Slobodan Prljak je spil strup. Mogoče je dostegel Sokrata. Zagotovo sem pa prepričana, da noben turški paša ni šel v Haag, čeprav je s svojo kruto okupatorsko vojsko, nabadal ljudi na kole, sekal glave, ugrabljal dojenčke in posiljeval ženske.
  Poleg tega zagotovo nihče pred Wikileaksom ni preiskal trgovine s človeškimi organi na Kosovu in nikomur ni bilo mar, da se je Osama bin Laden srečal z Alijo Izetbegovićem, v času, ko je bila vojska v Bosni.
  Potem so bili pa seveda dokazi pridobljeni na nezakonit način. Ni kaj? Nihče ni odgovarjal niti za genocid na Armenci, nihče ni odgovarjal (in najbrž tudi ne bo) za vojne zločine nad Jazidi, Kopti, Asirskimi kristjani. Nikomur ni mar (razen Putinu, ki bo obnovil cerkve), da so v Siriji požgali vse krščanske cerkve, nikomur ni mar, da so požigali budistične templje (razen Putinu, ki je oborožil budistične menihe).
  In jaz osebno mislim, da je velika verjetnost, da bi na z naftnimi dolarji podmazanem korupcijskem sodišču obsodili tudi Karađorđeviće ali Španske kralje, ki so zapodili muslimane v Afriko. Dejstvo je tudi, da se naša politika, kakršno imamo ne bi branila dati v Haag junakov tipa Andrej Turjaški. To je z naftnim denarjem podmazano sodišče.
  Ker samo tako si lahko predstavljam njihova dvojna merila. Kaj dvojna, trojna merila. Ker če bi bili zločini strojeni nad muslimani bi bili seveda dokazi od Juliana Assangea dobrodošli. Tako pa ne, seveda muslimani lahko kradejo in prodajajo ljudi, po delih ali cele.
  V Nišu lahko stoji Čelekula in seveda je dovoljeno v državi priznani od EPP prodajali človeške organe. Je to svet v katerem želite, da živijo vaši otroci in vnuki?
  in ne pozabite kako so naenkrat Srbi ostali brez Kosova, ker so se jim muslimani namnožili bolj kot zajci.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen